KNAW-Symposium

Ripples from the Big Bang

Datum:
6 juni 2014 van 18:00 tot 20:00 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0727
Voeg toe:

Op 30 mei gaan in New York 's werelds meest vooraanstaande kosmologen met elkaar in discussie over de recente bewijzen over ontstaan van het heelal: John Kovac, de leider van het onderzoeksteam op de Zuidpool, Andrei Linde, wiens theorieën eindelijk werden bevestigd, Brian Greene, Alan Guth, Amber Miller en Paul Steinhardt, die waarschijnlijk ook een kritische noot zal kraken.

Kijk en luister naar een videostream van dit opmerkelijke gesprek, dat plaatsvindt in het kader van het World Science Festival. Na afloop is er een discussie met Nederlandse deskundigen en het publiek.

Oerknal

In maart leidde een belangrijke doorbraak in het begrip van de oorsprong van het universum tot een storm van aandacht onder wetenschappers en het algemene publiek. Met behulp van een krachtige telescoop op de Zuidpool leverde een team onder leiding van astronoom John Kovac bewijs voor rimpelingen in de structuur van de ruimte-tijd geproduceerd door de oerknal, een lang gezochte voorspelling van onze meest verfijnde beschrijving van het prille heelal, de theorie van inflatie. Te midden van het wereldwijde enthousiasme over dit resultaat, suggereerden sommigen dat de champagne voortijdig werd ontkurkt.

Programma

  • Jan Pieter van der Schaar, snaartheoreticus aan de UvA, inleider en avondvoorzitter.
  • Video stream 2014 World Science Festival programma
    Ripples from the Big Bang: Listening to the Beginning of Time.
  • Vragen en discussie met Ana Achucarro, (hoogleraar theoretische natuurkunde, Universiteit Leiden), Thomas Hertog (KU Leuven, oud-student Hawking), Dorothea Samtleben ( kosmoloog, Nikhef en Universiteit Leiden) en Jan Pieter van der Schaar (snaartheoreticus, Universiteit van Amsterdam).

logo WSFEen programma van het 2014 World Science Festival, lokaal gepresenteerd door de KNAW en de stichting Amsterdam Science Festival