KNAW-symposium

Shining light on optogenetics, what is the impact on science in the Netherlands?

Datum:
25 november 2013 van 16:00 tot 19:15 uur
Locatie:
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0702
Voeg toe:

Wat betekent optogenetica voor de wetenschap in Nederland? Om een licht te werpen op deze technologie, die in 2010 door twee belangrijke wetenschappelijke tijdschriften werd uitgeroepen tot respectievelijk 'methode van het jaar' en 'doorbraak van het decennium’, organiseert de KNAW een symposium over de toepassingen en mogelijke invloed van optogenetica op de wetenschap.

Keynote-spreker: Karl Deisseroth, D.H. Chen Professor of Bioengineering and of Psychiatry and Behavioral Sciences, Stanford University

Shining_light_on_optognetics

Optogenetica is een techniek waarbij biologische processen worden geregeld door middel van licht. Deze techniek heeft grote gevolgen voor de life sciences. Bij optogenetica worden technieken uit de optica en genetica gecombineerd om de activiteit van individuele cellen in levend weefsel te beïnvloeden, niet alleen in kweken maar ook bij levende dieren. Een van de eerste toepassingen van optogenetica was binnen de neurowetenschappen, waar gerichte neuronen in de hersenen van vrij bewegende dieren hebben geleid tot genetische constructen, waardoor manipulatie van elektrische activiteit in real-time mogelijk werd, met als resultaat specifieke veranderingen in diergedrag. Dit concept is nu ook toegepast op andere soorten cellen, zoals hartcellen, waar optogenetica als een soort optische pacemaker kan worden gebruikt om de snelheid van de hartslag te regelen.

Misschien kunnen patiënten met cognitieve of lichamelijke aandoeningen in de toekomst worden behandeld met behulp van zorgvuldig aangestuurd licht. Keynote-spreker Karl Deisseroth is een van de pioniers op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van optogenetische methoden voor het bestuderen van de functie van neuronennetwerken die ten grondslag liggen aan gedrag.

Dit symposium is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in optogenetica, en dan met name voor wetenschappers uit disciplines waar optogenetica een belangrijke rol zou kunnen gaan spelen.

460-groepsfoto_optogenetics.jpgVlnr Chris de Zeeuw, Philipp Sasse, Christine Mummery, Karl Deisseroth, Dirk Trauner, Ben Feringa

 

De voertaal is Engels.

Programma

 

16.00 uur

Welkomstwoord door Christine Mummery, voorzitter

Keynote-lezing door Karl Deisseroth, Stanford University

 

Pacing lightly: Optogenetics in Cardiovscular Physiology – Philip Sasse, Institut für Physiologie, Life&Brain-Center, Universität Bonn

 

Photopharmacology - Dirk Trauner, Fakultät für Chemie und Pharmazie, Ludwig-Maximilians-Universität München

17.45-18.10 uur

Pauze

 

The neuronal code(s) of the cerebellum - Chris de Zeeuw, Nederlands Herseninstituut, KNAW

 

3-minutenpresentaties

 

Afsluiting door de voorzitter

19.15 uur

Borrel

Oproep voor 3-minutenpresentaties

Welke invloed heeft optogenetica volgens u op de Nederlandse wetenschap? Stuur uw voorstel vóór 15 november 2013 naar . U krijgt dan op het symposium 3 minuten de tijd om uw idee(ën) te presenteren over de mogelijke (ingrijpende) gevolgen van optogenetica voor verschillende wetenschapsterreinen in Nederland, bijvoorbeeld voeding, neurowetenschappen, psychiatrie, materiaalwetenschappen, nanofotonica.