Lezing over de Nobelprijs voor Natuurkunde 2021

Datum:
19 oktober 2021 van 17:30 tot 18:30 uur
Voeg toe:

De Sectie Natuurkunde & Sterrenkunde van de KNAW organiseert op 19 oktober 2021 een online middaglezing over de Nobelprijs voor natuurkunde 2021. In deze lezing zal Said Rodriguez, leider van de groep Interacting Photons van NWO-instituut AMOLF, ingaan op de onderzoeken van Nobelprijswinnaars Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann en Giorgio Parisi.

Dit jaar werd de Nobelprijs voor natuurkunde uitgereikt voor baanbrekende bijdragen aan ons begrip van complexe systemen. De helft van de prijs wordt gedeeld door Syukuro Manabe en Klaus Hasselmann voor de fysische modellering van het klimaat op aarde, het kwantificeren van de variabiliteit en het betrouwbaar voorspellen van de opwarming van de aarde.

De andere helft gaat naar Giorgio Parisi voor de ontdekking van de wisselwerking van wanorde en fluctuaties in fysische systemen van atomaire tot planetaire schalen. In haar wetenschappelijk persbericht vermeldt het comité van Stockholm dat het 'van essentieel belang is te begrijpen dat ruis en wanorde alle systemen beïnvloeden en het lot van sommige niet-lineaire dynamische systemen volledig kunnen bepalen'.

Praktische informatie

Let op: de voertaal is Engels.

Klik hier om de bijeenkomst bij te wonen in Zoom.
Mocht Zoom om een wachtwoord vragen, kunt u de volgende getallenreeks invullen: 584188.

De lezing is toegankelijk voor een breed publiek, dat wil zeggen zonder voorkennis van het onderwerp.