Symposium

Lines of thought

Datum:
2 februari 2015 van 16:00 tot 18:00 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

Dit symposium maakt deel uit van een interdisciplinair onderzoeksproject dat de belangrijke rol die tekenen in het creatieve proces speelt, onderzoekt en ter discussie stelt. Aristoteles stelde al dat denken onmogelijk is zonder een beeld. Tekenen is een manier van denken, en tevens een uiting hiervan. Visuele beelden waren en zijn nog altijd van groot belang voor wetenschappelijke creativiteit.

Introduction symposium Lines of thought by Klaas Hoek 

Art, Science and Creative Imagination - by Arthur Miller

Drawing is human - by Mel Gooding

Een mooi voorbeeld van een visualisatie die bijdraagt aan het begrip is het gebruik van media door Watson en Crick, die in hun streven om de structuur van DNA bloot te leggen vaak artistieke praktijken bezigden. Als kunstenaars en wetenschappers hun methodologieën zouden delen, zouden ze misschien raakvlakken vinden in het creatieve proces: ze zouden op een fundamenteel niveau kennis kunnen delen om zo nieuwe kennis te genereren. Impliceert dit de mogelijkheid van een 'oproep tot het indienen van tekeningen'?

De voertaal tijdens dit symposium is Engels.

Sprekers:

  • Klaas Hoek (MaHKU, Utrecht en Slade School of Fine Art aan het UCL) – Introduction
  • Arthur Miller (Emeritus Professor of History and Philosophy of Science aan het UCL) – Art, science and the creative imagination
  • Mel Gooding (schrijver en kunstcriticus) – Drawing is human

Dit symposium wordt georganiseerd door de Akademie van Kunsten, in samenwerking met BAK (basis voor actuele kunst), de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de Slade School of Fine Art aan het UCL.