Lorentz, een briljante geest en een levend kunstwerk

Datum:
12 mei 2017 van 14:00 tot 17:30 uur
Locatie:
Stadvilla Sonsbeek, Tellegenlaan 3, 6814 BT Arnhem (navigatie adres: Apeldoornseweg 75, Arnhem)
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

Drie grote namen uit de natuurkunde spreken over actuele ontwikkelingen in de natuurkunde en over het werk van Nobelprijswinnaar Lorentz. Een symposium ter gelegenheid van de heronthulling van het Lorentzmonument in Arnhem.

Terugkijken

Kijk de filmopnames terug op de website van de Akademie van Kunsten.

Symbool van internationale samenwerking

Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) ontving in 1902 samen met Pieter Zeeman de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Hij is een van Nederlands belangrijkste natuurkundigen. Lorentz legde de basis voor de elektronentheorie en Einsteins relativiteitstheorie. Einstein noemde Lorentz ‘een levend kunstwerk’.

20170512-Lorentzdag-460-body.jpg

Photo credits I Harsten - From the October 1927 Fifth Solvay International Conference on Electrons and Photons. De foto is een 'inkleuring' van de beroemde originele zwart-wit foto van de hand van Sanna Dullaway

Update monument

In 1931 werd het Lorentzmonument onthuld door prinses Juliana. In 2008 liet kunstenaar Hans van Houwelingen 142 namen in het monument hakken: namen van natuurkundigen die het gedachtegoed van Lorentz verder hebben ontwikkeld. Onlangs is het monument gerestaureerd. Op 12 mei wordt het heronthuld.

Sprekers

  • Wim van Saarloos, hoogleraar theoretische natuurkunde, Universiteit Leiden en vicepresident KNAW: Welkom
  • Sir Michael Berry, emeritus hoogleraar Natuurkunde, Universiteit Bristol: From Lorentz to mass entertainment: a meditation on physics and technology
  • Ana Achúcarro, hoogleraar theoretische natuurkunde, Universiteit Leiden: A century of cosmology, a century of surprises
  • Frits Berends, emeritus hoogleraar theoretische natuurkunde, Universiteit Leiden over Hoe Lorentz uitgroeide tot een nationale beroemdheid, geëerd met een monument.
  • Hans van Houwelingen, beeldend kunstenaar over de Update Lorentzmonument 
  • Gerrie Elfrinkwethouder cultuur gemeente Arnhem
  • Anna Tilroe, artistiek leider 11Fountains, Leeuwarden European Cultural Capital 2018 en tentoonstellingsmaker Sonsbeek 10, 2008 

De onthulling van het Lorentzmonument wordt in samenwerking met ArtEZ Hogeschool vormgegeven met medewerking van Melanie Chrissy Bos, kunstenaar, performer.

Lorentz en de KNAW

Lorentz was lid van de KNAW, en bovendien tussen 1909 en 1921 een van de voorzitters van de Akademie. Na zijn overlijden in 1928 ging een groot deel van zijn nalatenschap naar de KNAW.