Lezingenreeks

KunstKennis: kunst als leermeester van de wetenschap? Een verkenning van hybride werkvormen in kunst en wetenschap met musici en musicologen

Datum:
23 mei 2017 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie:
Tolhuistuin, Expositieruimte, IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam
Telefoon:
020 551 0859
Voeg toe:

Vierde bijeenkomst in een nieuwe lezingenreeks KunstKennis binnen het programma De Maakbaarheid van onze Kennissamenleving.

Er is de laatste jaren een duidelijke tendens waar te nemen waarbij kunst en wetenschap elkaar steeds dichter naderen. Zo is de praktijk van de kunstenaar veranderd naar een meer 'hybride' werkvorm. Verschillende regio’s in Nederland zien kunst en wetenschap als gezamenlijke fenomenen die de leefomgeving van de burgers positief kunnen beïnvloeden en ook op institutioneel niveau, zoals binnen de KNAW, worden verbanden gelegd tussen kunst en wetenschap. Het gaat daarbij niet alleen om beeldende kunst, maar juist ook de muziek speelt een grote rol. Deze avond onderzoeken we aan de hand van de praktijk van de musicus hoe kunst en wetenschap dezelfde antwoorden op verschillende wijzen proberen te vinden.

Filmopnamen sprekers

Dick de Graaf behoort tot de eerste generatie jazzmusici die afstudeerden aan het Rotterdams Conservatorium. Vanaf de jaren '80 bedient hij de Nederlandse en internationale jazzpodia met een lange reeks projecten waarin hij zich onderscheidt door zijn eclectische aanpak als saxofonist en componist. Muziek van zijn favorieten Jimi Hendrix, Franz Schubert, Bela Bartok en J.S. Bach vertaalde hij overtuigend naar moderne jazz. Tegenwoordig is hij ook saxofoondocent aan het Codarts-conservatorium, waar hij ook scripties begeleidt.

Dick de Graaf, 23 mei 2017, KunstKennis: kunst als leermeester van de wetenschap? op Vimeo.

Henkjan Honing is als hoogleraar muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een gepassioneerd voorvechter van dit nieuwe interdisciplinaire vakgebied dat fundamentele inzichten verschaft in de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek. Zijn recente onderzoek heeft als doel de vraag te beantwoorden wat muzikaliteit is of kan zijn, en in hoeverre we deze capaciteit delen met andere dieren, om er zo achter te komen wat de cognitief biologische bouwstenen zijn van muzikaliteit.

Henkjan Honing, 23 mei 2017, KunstKennis: kunst als leermeester van de wetenschap? op Vimeo.

Frans de Ruiter is oud-directeur van en emeritus hoogleraar aan de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA) van de Universiteit Leiden. Daarvoor was hij directeur van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en voorzitter van het bestuur van de Hogeschool der Kunsten Den Haag. Hij is medeoprichter en -directeur van docArtes en PhDArts, coöperatieve doctoraalprogramma’s voor respectievelijk de muzikale kunsten en voor de fijne kunsten en design.

Frans de Ruiter, 23 mei 2017, KunstKennis: kunst als leermeester van de wetenschap? op Vimeo.

Bart van Rosmalen, van origine cellist en theaterregisseur, is sinds 2014 Lector kunst en professionalisering bij HKU in samenwerking met De Baak, centrum voor leiderschap en ondernemerschap. In die rol geeft hij leiding aan het onderzoekprogramma Muzische Professionalisering dat is gericht op docenten, opleiders en trainers. Hij stelt in zijn aanpak het begrip Connecting Conversations centraal en werkt aan nieuwe duurzame verbindingen tussen kunst, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties.

Bart van Rosmalen, 23 mei 2017, KunstKennis: kunst als leermeester van de wetenschap? op Vimeo.

Moderator

Dirk van Weelden studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schrijft over kunst, literatuur, architectuur en media voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Ook is hij redacteur voor het literaire magazine De Gids. Op televisie presenteerde Van Weelden de documentaireserie The New York Connection (AVRO) en de serie Van Weelden over Water.

Lezingenreeks De Maakbaarheid van onze Kennissamenleving

De bijeenkomst maakt deel uit van de lezingenreeks binnen het programma De Maakbaarheid van onze Kennissamenleving.

Het programma wil economen en sociale wetenschappers, cultuur- en wetenschapshistorici, kunstenaars en architecten, politici en beleidsmakers met elkaar en het brede publiek in discussie brengen. In drie opeenvolgende jaren wordt een programma ontwikkeld rond een specifiek thema dat centraal is in het debat omtrent kennissamenlevingen. In 2017 staat het thema KunstKennis centraal.

Onderdeel van het programma is om wetenschappers en kunstenaars met elkaar in discussie te brengen. Na de lezingen zal er een gesprek plaatsvinden tussen de sprekers.

Organisatie

Het programma De Maakbaarheid van onze Kennissamenleving is een initiatief van Sven Duprė (Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam) en Wijnand Mijnhardt (Universiteit Utrecht), de KNAW en de Akademie van Kunsten. De symposiumreeks KunstKennis wordt georganiseerd in samenwerking met NWO en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.