NIAS Seminar Series 'De dynamiek van de collectieve herinnering' door Ann Rigney

Datum:
19 november 2009 van 16:00 tot 16:00 uur
Locatie:
NIAS-KNAWMeijboomlaan 1, Wassenaar
Voeg toe:

Seminar door Ann Rigney, hoogleraar Algemene literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Haar onderzoek heeft betrekking op de literaire dimensies van de geschiedschrijving, de relatie feit-fictie en de rol van de media in de collectieve herinnering. Nu is ze fellow aan het NIAS.

Wat vertellen openbare monumenten over ons collectieve geheugen? Wat staat er op het spel wanneer een samenleving iets herdenkt (of niet)?

Dankzij veel interdisiciplinair onderzoek van de laatste jaren bestaat een groeiende hoeveelheid kennis over de functies van publieke en collectieve vormen van herinnering. Vaak concentreert een collectieve herinnering zich op één plek, bijvoorbeeld een monument. Deze plekken bieden een referentiekader en hebben in culturele en sociale zin een betekenis die in de loop der tijd verandert.

Tijdens haar lezing zal Ann Rigney inzicht geven in deze dynamiek door het analyseren van de herdenking in Ierland van de Eerste Wereldoorlog - een intens herdacht en toch zeer omstreden herdenking in het verdeelde Ierland.

De lezing wordt gevolgd door een discussie. The NIAS Seminar series is a sequence of lectures organised each academic year by the Rector of the Institute. These seminars are meant to appeal to interested parties from a wide range of backgrounds. It is hoped that the series will encourage closer contact within the Dutch academic world. The lectures are followed by an open discussion.
Changes in the programme may occur, so please let us know if you wish to attend.