NIAS Seminar Series door Yoriko Kobayashi en Matthi Forrer: Japan's ontmoetingen met het Westen

Datum:
26 november 2009 van 16:00 tot 16:00 uur
Locatie:
NIAS-KNAWMeijboomlaan 1, Wassenaar
Voeg toe:

Yoriko Kobayashi-Sato, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Mejiro Universiteit in Tokio, onderzoekt Nederlandse kunst van de zeventiende eeuw.

Matthi Forrer, Hoogleraar aan Universiteit Leiden en Curator van Japanese kunst aan het Museum Volkenkunde in Leiden, onderzoekt de geschiedenis van Nederlands-Japanse betrekkingen. Beide zijn dit jaar fellows aan het NIAS.

Ook al was Japan sinds 1639 afgesloten van de wereld (tot de openstelling in 1854): het land verkeerde zeker niet in een isolement. Het gaf er eerder de voorkeur aan zelf te bepalen met wie contact werd onderhouden en wat het land binnenkwam. Met uitzondering van Christelijk materiaal was er een levendige import van Westerse snufjes en rariteiten, zelfs ook van boeken en schilderijen.

Matthi Forrer en Yoriko Kobayashi-Sato laten zien dat het aantal schilderijen en boeken dat werd geimporteerd niet groot geweest zal zijn; maar enkele voorbeelden helpen ons wel te begrijpen hoe deze in Japan werden gezien en wat voor invloed ze hebben gehad. Zo zien we dat vanaf 1740 op een nieuwe manier met perspectief wordt omgegaan in populaire Japanse prenten.

De lezing wordt gevolgd door een discussie. The NIAS Seminar series is a sequence of lectures organised each academic year by the Rector of the Institute. These seminars are meant to appeal to interested parties from a wide range of backgrounds. It is hoped that the series will encourage closer contact within the Dutch academic world. The lectures are followed by an open discussion.
Changes in the programme may occur, so please let us know if you wish to attend.