NIAS Seminar Series: Odysseus- Travels, or: The Production of Transnational Memory, door NIAS-fellow Astrid Erll

Datum:
25 maart 2010 van 16:00 tot 16:00 uur
Locatie:
NIAS-KNAWMeijboomlaan 1, Wassenaar
Voeg toe:

Odysseus Travels, or: the Production of Transcultural Memory. Dit is een lezing over de 'vroegste herinneringen van de westerse cultuur'.

Astrid Erll is hoogleraar Engelse Literatuur en Cultuur aan de Universiteit van Wuppertal. Zij is gespecialiseerd op het gebied van cultural memory studies.
Haar publicaties omvatten een inleiding tot memory studies (kollektives Gedächtnis, 2005) en een boek over de representatie van de 'Indian Mutiny' in de media (Praemediation - Remediation, 2007). Samen met A. Nuenning is zij algemeen redacteur van de serie Media and Cultural Memory (de Gruyter, sinds 2004) en co-editor van Memory Studies: An International and Interdisciplinary Handbook (2008). Met A. Rigney is zij editor van Mediation, Remediation and the Dynamics of Cultural Memory (2009). Ze is momenteel fellow aan het NIAS.

Odysseus Travels, or: the Production of Transcultural Memory
Dit is een lezing over de 'vroegste herinneringen van de westerse cultuur'. Het behandelt de betekenis van de Odyssee van Homerus en de ontelbare manieren waarop dit epos is bewerkt via verschillende media in steeds veranderende contexten -van Vergilius en Dante's dichtwerken tot Oosterse verhalen en Afrikaanse mythen, Romeinse beeldhouwkunst en Vlaamse schilderkunst, opera en moderne dans, en tot de romans van James Joyce's, Derek Walcott en andere twintigste-eeuwse literaire varianten van dit dichtwerk van Homerus.
Met behulp van het voorbeeld van de Odyssee, wil ik ons begrip van het geheugen verdiepen. Het geheugen is voortdurend in beweging en aan verandering onderhevig en dus minder gebonden aan 'cultuur' en 'omgeving' dan we geneigd zijn te denken. Ik zal mij richten op twee fundamentele processen van het transcultureel geheugen: remediatie en premediatie , de processen waarbij beelden en verhalen via verschillende media een nieuwe betekenis krijgen en de impact hiervan op onze perceptie van deze nieuwe betekenis.

NIAS-Seminars worden door de Rector van het Instituut georganiseerd. Deze seminars zijn bedoeld om de kennis die het instituut in huis heeft te verspreiden. De sprekers zijn NIAS Fellows die hun Work in Progress laten zien.