Masterclass: One Health Approach to Infectious Diseases

Datum:
13 februari 2017
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0747
Voeg toe:

Voorafgaand aan het Akademie-colloquium over One Health Approach to Infectious Diseases wordt er een masterclass georganiseerd voor promovendi uit uiteenlopende disciplines die verband houden met infectieziekten en One Health.

Achtergrond

Tijdens de masterclass wordt er dieper ingegaan op minimaal twee onderwerpen die een One Health-aanpak vereisen en waarbij de nadruk ligt op infectieziekten. Als voorbereiding van de masterclass krijgen de studenten een casestudy over een specifieke infectieziekte. De onderwerpen worden uitgekozen op basis van de expertise van het wetenschappelijke comité van het NCOH-consortium en worden gepresenteerd in de vorm van een korte probleembeschrijving. Er worden steeds twee NCOH-thema’s gecombineerd: EID met HWE en AMR met SHF. De onderwerpen worden zodanig gekozen dat er een One Health-aanpak vereist is en zullen worden afgestemd op de masterclass zodat er sprake is van actuele en relevante casestudy's. Als voorbereiding van de masterclass wordt de deelnemers gevraagd om samen een korte presentatie te maken waarin zij het probleem aan de andere deelnemers presenteren. De onderwerpen die waarschijnlijk aan de orde komen zijn de recente uitbraken van flavivirussen (usutu-virus, West Nile-virus) en de co-existentie van micro-organismen.

Tijdens de masterclass krijgen de deelnemers eerst een inleiding op de onderwerpen door twee (internationale) deskundigen op dat gebied. Vervolgens presenteren de studenten de door hen voorbereide presentaties. Er zal ook een multidisciplinair team van hoofdonderzoekers van het NCOH aanwezig zijn om informatie te geven over de laatste ontwikkelingen op onderzoeksgebied en om samen met de studenten dieper in te gaan op de materie, waardoor de One Health-aanpak dus direct handen en voeten krijgt. De masterclass wordt afgesloten met een plenaire discussie over de One Health-aanpak ten aanzien van specifieke onderwerpen.

Er kunnen 20 promovendi deelnemen aan de masterclass. Om te zorgen dat er werkelijk diep kan worden ingegaan op de aangedragen onderwerpen, is het belangrijk dat de studenten afkomstig zijn uit diverse disciplines.

De masterclass is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.

Organisatie

Het Netherlands Center for One Health, Prof. dr. Marc Bonten (UMC Utrecht). Prof. dr. Marion Koopmans (Erasmus MC Rotterdam), prof. dr. Andrea Gröne (Utrecht University), dr. Annemarie Rebel (Wageningen UR), dr. Jovanka Bestebroer (UMC Utrecht).