Akademie van Kunsten-lezing

Over de moed angstig te zijn

Datum:
20 november 2017 van 19:30 tot 21:00 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Theaterzaal OBA, zevende etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

Psychiater en filosoof Damiaan Denys gaat in op de betekenis van angst en de moed om angstig te zijn. Hij legt in zijn lezing – waarin hij op een unieke en verrassende wijze wetenschap en verbeelding combineert – bloot wat ons tegenwoordig bepaalt: angst.

Het valt vaak niet op, maar: als iets eenmaal in woorden is beschreven, openbaart zich een realiteit. Nu zingt het woord angstcultuur rond. Angst is het dwingende perspectief geworden waarmee we elke dag opnieuw de wereld benaderen, haar ontvangen en begrijpen. Angst is altijd geweest en zal waarschijnlijk eeuwig blijven.

Toch is onze hedendaagse angst anders. Want het is niet de angst die onze tijd kenmerkt, maar het onvermogen ons tot angst te verhouden. We zijn te bang geworden om angst in de ogen te kijken. Het vergt moed om angstig te zijn. Om angst te tonen wanneer mensen komen kijken. Om angstig te zijn voor de blik van de ander.

Over de spreker

Damiaan Denys is als hoogleraar, psychiater en neurowetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum en het Nederlands Herseninstituut van de KNAW.

Als wetenschapper is hij een autoriteit op het gebied van angst, controle en dwangstoornis. Onderzoeksvragen benadert hij vanuit de filosofie, psychiatrie en neurowetenschappen. Hij werkt onder andere met diepe hersenstimulatie bij de behandeling van psychiatrische aandoeningen.

Sinds 2013 is Denys ook actief als theatermaker. Voor Denys toont theater wat wetenschap verbergt. Hij schreef en speelt een theatermonoloog over angst, een monoloog die voortdurend in ontwikkeling is.