Paradisolezingen 2014: Science of fiction

Prof. dr. Peter Hagoort over De magie van het talige brein

Datum:
16 februari 2014 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Voeg toe:

Lezing door Prof. dr. Peter Hagoort (cognitieve neurowetenschap Radboud Universiteit Nijmegen): De magie van het talige brein

Nog voordat kinderen in staat zijn de veters van hun schoenen te strikken, zijn ze al in staat complexe taaluitingen te produceren en te begrijpen. Dit komt omdat het menselijk brein op het leren van taal is toegesneden. Tegelijkertijd zijn er enorme verschillen tussen de meer dan 7.000 talen die vandaag de dag in de wereld worden gesproken. Ook zijn er grote verschillen tussen de sprekers van een taal onderling. Ons brein stelt ons in staat met al die verschillen om te gaan en de boodschap te begrijpen. In zijn lezing in Paradiso gaat Peter Hagoort in op een aantal aspecten van taal: wat leren versprekingen ons over taal? Hoe hangen taal en bewustzijn met elkaar samen? Wat zijn we, dankzij onderzoeksmethoden om hersenwerking in beeld te brengen, te weten gekomen over het menselijk taalvermogen? En nog veel meer …

Het talige brein, Akademiehoogleraren minicollege door Peter Hagoort op 9 september 2013 in het Trippenhuis van de KNAW 

In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, teleportatie, buitenaardse verschijnselen, dromen, pandemieën, insecten, breinwetenschap en onwaarschijnlijk onderzoek.

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-. Kaarten zijn te bestellen via de website van Paradiso.

Deze twintigste serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.