Paradisolezingen 2014: Science of fiction

Prof. dr. Ronald Hanson over Zin en onzin van teleportatie.

Datum:
18 mei 2014 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Voeg toe:

Lezing door prof. dr. Ronald Hanson over zin en onzin van teleportatie. Ronald Hanson is als Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar Quantumfysica verbonden aan de TU Delft.

'Beam me up!' klinkt het in Star Trek, als de teleportatiemachine wordt gestart om iemand op de ene plek te laten verdwijnen en op een andere, verafgelegen plek, weer te laten verschijnen. Hoewel de natuurwetten harde grenzen stellen aan de mogelijkheden van zulke teleportatie, staan dezelfde wetten een andere vorm van teleportatie toe die op nog veel vreemdere wijze werkt. Deze teleportatie maakt gebruik van een onzichtbare verbinding die objecten op grote afstand met elkaar kan doen versmelten. Dit fenomeen – genaamd quantum-verstrengeling - houdt de gemoederen onder natuurkundigen al bijna een eeuw bezig. Want verstrengeling leidt schijnbaar tot bizarre consequenties die recht tegen onze intuitie ingaan, zoals instantane voodoo-achtige invloed bij een meting aan het ene object op een ver verwijderd ander object. Einstein geloofde er dan ook niks van; hij noemde het spooky action. Bestaat quantum-verstrengeling echt? En kunnen we dan toch teleporteren zoals in Star Trek?
 
In de Paradisolezingen 2014 worden zin en onzin van wetenschappelijke thema’s in speelfilms belicht. Aan de hand van speelfilmfragmenten bespreken acht vooraanstaande Nederlandse wetenschappers onderwerpen als klimaatverandering, teleportatie, buitenaardse verschijnselen, dromen, pandemieën, insecten, breinwetenschap en onwaarschijnlijk onderzoek.

De lezingen vinden plaats op zondagochtenden van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Toegangskaarten kosten € 11,- per persoon. Vrienden van Verstegen & Stigter en VPRO-leden betalen € 9,- p.p.; studenten € 5,-. Kaarten zijn te bestellen via de website van Paradiso.

Deze twintigste serie wetenschapslezingen is een samenwerkingsproject van Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van VSNU, science center NEMO, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.