Online Paradisolezingen 2021: Veelzijdig leven

Kleijne diertgens - Antoni van Leeuwenhoek en de ontdekking van onzichtbaar leven

Datum:
14 maart 2021 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Livestream vanuit Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Telefoon:
0344 769 139
Voeg toe:

Paradisolezing door Dirk van Delft (bijzonder hoogleraar materieel erfgoed van de natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden). Van Delft geeft een historische schets over het begin en het belang van de microbiologie.

Paradisolezingen 2021

Met een zelfgemaakte microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1674 als eerste microben (‘kleijne diertgens’), waarmee hij aan de wieg stond van de microbiologie. Aan de andere kant van het spectrum staan reusachtige radiotelescopen (moderne
tegen hangers van Van Leeuwenhoeks microscoop) gericht op onbekende en mysterieuze uithoeken van de Melkweg en nog verder. En ondertussen is het leven op Aarde volop in ontwikkeling: soorten verdwijnen en ontstaan, leven wordt nagebootst en gebouwd, en kunstmatige toepassingen worden steeds levendiger.

Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

Locatie

Zondagochtenden van 11.00 tot 13.00 uur, Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam

Tot en met april worden de lezingen uitgezonden via een livestream vanuit Paradiso in Amsterdam.

Kaarten

Op de website van Verstegen & Stigter staat meer informatie over de kaartverkoop.

MEER INFORMATIE

Organisatie

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de KNAW, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave, Quest en de VPRO.