Online Paradisolezingen 2021: Veelzijdig leven

Vanaf de Aarde bezien

Datum:
28 maart 2021 van 11:00 tot 13:00 uur
Locatie:
Livestream vanuit Paradiso, Weteringschans 6, 1017 SG Amsterdam.
Telefoon:
0344 769 139
Voeg toe:

Paradisolezing door Ignas Snellen, hoogleraar sterrenkunde Universiteit Leiden, over exoplaneten en de vraag of er buitenaards leven zou kunnen bestaan.

Er is een ware revolutie gaande in het onderzoek aan planeten rond andere sterren dan onze zon. Pas vijfentwintig jaar geleden zijn de eerste exoplaneten ontdekt, en sinds kort weten we al van het bestaan van de eerste op de aarde lijkende planeten rond enkele van onze buursterren. Ook wordt er een enorme vooruitgang geboekt in de karakterisering van de atmosfeer van exoplaneten. Wat voor gassen komen er voor op die andere werelden, wat voor klimaat heerst er? Snellen legt uit hoe deze prachtige ontdekkingen worden gedaan, en wat sterrenkundigen de komende jaren
hopen te gaan onderzoeken. Antwoorden op existentiële vragen lijken binnen handbereik te liggen: bestaat er buitenaards leven, of zijn wij alleen in dit enorme universum?

Ignas Snellen is hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in
exoplanetenonderzoek. Voor zijn onderzoek heeft hij de prestigieuze NWO VICI-beurs en de Advanced Grant van de European Research Council gewonnen, als ook de Hans Sigrist Prize van de Universiteit van Bern in Zwitserland.

Paradisolezingen 2021

Met een zelfgemaakte microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1674 als eerste microben (‘kleijne diertgens’), waarmee hij aan de wieg stond van de microbiologie. Aan de andere kant van het spectrum staan reusachtige radiotelescopen (moderne
tegen hangers van Van Leeuwenhoeks microscoop) gericht op onbekende en mysterieuze uithoeken van de Melkweg en nog verder. En ondertussen is het leven op Aarde volop in ontwikkeling: soorten verdwijnen en ontstaan, leven wordt nagebootst en gebouwd, en kunstmatige toepassingen worden steeds levendiger.

Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

Locatie

Zondagochtenden van 11.00 tot 13.00 uur, Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam

Tot en met april worden de lezingen uitgezonden via een livestream vanuit Paradiso in Amsterdam.

Kaarten

MEER INFORMATIE

Organisatie

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso en worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van NEMO Kennislink, de KNAW, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der WetenschappenMuseum Boerhaave, Quest en de VPRO.