Masterclass ter ere van de 38e Erasmus Birthday Lecture

Peter Mack: Retoriek als leidraad voor interpretatie

Datum:
17 november 2017 van 12:00 tot 14:15 uur
Locatie:
Nader te bepalen
Contact:
Telefoon:
020 551 0767
Voeg toe:

Tijdens deze masterclass wordt onderzocht in hoeverre het mogelijk is om de doctrines van de retoriek niet alleen te gebruiken voor het creëren van nieuwe teksten, maar ook voor het analyseren van bestaande teksten en beelden. Retoriek staat ons toe na te denken over de relatie tussen de spreker, het publiek en het onderwerp en biedt tegelijkertijd een reeks technieken voor het vinden van geschikte ideeën en woorden om het publiek te overtuigen.

Tijdens de masterclass worden de mogelijke hermeneutische toepassingen van een reeks retorische beginselen besproken en wordt ingegaan op de interpretatie van een renaissance-gedicht, een scene uit Hamlet, passages uit De laatste zucht van de Moor van Salman Rushdie, en schilderijen van Rembrandt (Bathseba met de brief van koning David, 1654, Louvre) en Cézanne (Mont Sainte-Victoire, 1904-1906, Kunsthaus Zürich). 

Aanmelden

Op dit moment is de masterclass volgeboekt. Wij zullen aan degenen die zich eerder hebben aangemeld uiterlijk 8 november 2017 laten weten of zij zijn geselecteerd voor deelname aan deze masterclass.Er zullen in totaal vijftien veelbelovende jonge academici (MA-studenten en PhD-kandidaten) worden geselecteerd. Ter voorbereiding van de masterclass zal Peter Mack alle deelnemers ongeveer 50 pagina's leesmateriaal toesturen. De publiekslezing van Peter Mack Parafrase, paradox en amplificatie in het werk van Agricola en Erasmus zal later diezelfde middag plaatsvinden.

Peter W.D. Mack (hoogleraar Engels en Vergelijkende Literatuurwetenschappen, Warwick University) bestudeert de intellectuele, culturele en literaire geschiedenis en voornamelijk de retoriek uit de Europese middeleeuwen en renaissance. In zijn publicaties spitst hij zich voornamelijk toe op de retoriek uit de renaissance. Hij publiceerde onder andere Renaissance Argument: Valla and Agricola in the Traditions of Rhetoric and Dialectic (1993), Elizabethan Rhetoric (2002), Reading and Rhetoric in Montaigne and Shakespeare (2010), A History of Renaissance Rhetoric 1380-1629 (2011) en Rhetoric's Questions, Reading and Interpretation (2017). Zijn volgende publicatie zal gaan over de Uses of Literary Tradition.

Erasmusportret-EBL.jpg