Presentatie NIOD-onderzoek Rode Kruis tijdens de Tweede Wereldoorlog

Datum:
1 november 2017 van 15:30 tot 17:30 uur
Locatie:
De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 in Amsterdam
Voeg toe:

Op 1 november verschijnt Kwesties van Leven en Dood – de rol van het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog. NIOD-onderzoeker Regina Grüter beschrijft in dit boek het handelen van het Nederlandse Rode Kruis kort voor, tijdens en kort na de oorlog.

Het Rode Kruis heeft al eerder zijn oorlogsverleden onderzocht. Maar een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar de rol van het Nederlandse Rode Kruis in de Tweede Wereldoorlog ontbrak. Pas in 2012 gaf het Rode Kruis een onderzoeksopdracht aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD-KNAW). Doel van de opdracht was om inzicht te krijgen in de rol van de hulporganisatie in de Tweede Wereldoorlog, om zo ook lessen te kunnen trekken voor de toekomst. NIOD-onderzoeker Regina Grüter beschrijft in Kwesties van Leven en Dood het functioneren van het Rode Kruis in Nederland kort voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie en aanmelden

Website NIOD-KNAW

Over het NIOD

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD-KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. De expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en genocide. Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie.

Logo NIOD