Prijsuitreiking De la Courtprijs 2020

Datum:
16 november 2020 van 16:00 tot 17:00 uur
Locatie:
Online via Zoom
Contact:
Voeg toe:

Myriam Everard ontvangt dit jaar de De la Courtprijs van de KNAW voor haar wetenschappelijke oeuvre. Hierin staat de rol van vrouwen in de Nederlandse geschiedenis centraal. De prijs, een bedrag van 7.500 euro en een medaille, gaat naar onderzoek dat buiten de gevestigde academische instituties wordt gedaan.

Hoe verandert onze kijk op geschiedenis als je uitgaat van het leven van vrouwen? Deze vraag staat centraal in het brede scala aan historische publicaties van Myriam Everard.  Met haar onderzoek naar seksualiteit, sekse, arbeid, burgerschap en genderverhoudingen werpt Everard nieuw licht op de geschiedenis van het ‘moderne’ Nederland vanaf eind achttiende eeuw.

Myriam Everard heeft de De la Courtprijs in ontvangst genomen. Links Ineke Sluiter, president KNAW, rechts juryvoorzitter Patti Valkenburg. Foto Inge Hoogland

Programma

  • Laudatio door Patti Valkenburg, voorzitter van de jury en Universiteitshoogleraar media, jeugd en samenleving aan de Universiteit van Amsterdam
  • Uitreiking van de De la Courtprijs door Ineke Sluiter, president van de KNAW
  • Interview met prijswinnaar Myriam Everard over haar werk

Over de De la Courtprijs

De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt voor wetenschappelijk onderzoek in de geestes- en sociale wetenschappen dat onbetaald en zelfstandig is verricht. Hiermee zet de KNAW mensen in de schijnwerpers die op eigen kracht een bijzondere wetenschappelijke prestatie leveren.

myriam everard foto-sake elzinga de la courtprijs 2020Foto Sake Elzinga