NIOD-Jaarlezing 2018

Rethinking the Origins of Genocide: Evidence from Africa and Implications for Prevention

Datum:
12 september 2018 van 15:30 tot 16:30 uur
Locatie:
Aula, Universiteit van Amsterdam, Singel 411 in Amsterdam
Voeg toe:

De Amerikaanse politicoloog Scott Straus houdt dit jaar de NIOD-Jaarlezing in Holocaust- en Genocidestudies over het onderzoeken van situaties die bijna uitmondden in genocide.

De meeste vergelijkende studies naar genocide vergelijken massaal geweld met massaal geweld. In deze lezing pleit Straus voor een andere benadering: het onderzoeken van 'negatieve situaties'. Straus analyseert gebeurtenissen die bijna resulteerden in genociden en hij gebruikt daarbij bronnen uit Sub-Sahara-Afrika. Straus ontwikkelde een interessante theorie wanneer gebeurtenissen wel en wanneer ze niet in genocide uitmonden door deze situaties te vergelijken met voorbeelden van daadwerkelijke genociden. Daarnaast bespreekt hij ook wat de gevolgen van deze theorie zijn voor genocidepreventie.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie over het programma en aanmelden vindt u op de website van het NIOD-KNAW.

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD - KNAW)is een onderzoeksinstituut van de KNAW. De expertise van het NIOD ligt bij de verspreiding van kennis over de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en genocide. Naast wetenschappelijk onderzoek biedt het NIOD een inhoudelijk sterke en intensieve dienstverlening. Zowel professionals als particulieren kunnen bij het NIOD terecht voor informatie of het raadplegen van de uitgebreide collectie.

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD - KNAW) is gevestigd in Amsterdam (Herengracht 380, 1016 CJ Amsterdam).


Logo NIOD