De sprekers

Medio 2014 zal ESA-ruimtesonde Rosetta in een baan om de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko worden gebracht. In november wordt de lander Philae neergelaten op de komeet. In dit mini-symposium lichten de sprekers de unieke wetenschap en technologie van deze spectaculaire ruimterendez-vous nader toe.

Prof. dr. Carsten Dominik (Universiteit van Amsterdam)

Carsten Dominik promoveerde in 1992 aan de  Technische Universiteit  in Berlijn, op het onderwerp ‘dust formation in the winds of red giant stars’.  Hij verbleef  geruime tijd in het buitenland onder andere bij de  NASA Ames Research Center in Mountain View, California. In 1999 werd hij  hoogleraar Astronomy aan de Universiteit van Amsterdam waar hij het onderzoek naar ‘the structure of protoplanetary disks en de  formation of  planets’  leidt. Daarnaast is Dominik bijzonder hoogleraar  ‘exoplanetary research’ aan de  Radboud Universiteit Nijmegen.

Dr. Fred Jansen (ESA/ESTeC)

Fred Jansen studeerde sterrenkunde aan de universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in Leiden aan een studie van röntgenstraling uitgezonden door supernovaresten. Hij werkte onder andere bij  SRON en ESA voor de XMM-Newtonmissie en was daarna projectwetenschapper bij de ESA Mars Express en de Venus Express. Op dit moment  is hij werkzaam als projectleider bij XMM-Newton en als projectleider bij Rosetta.

Dr. Matt Taylor (ESA/ESTeC)

Matt Taylor studeerde natuurkunde aan de universiteit van Liverpool. Hij promoveerde bij het Imperial College in Londen en deed voornamelijk onderzoek op het gebied van in-situmetingen aan plasma's in de ruimte. Hij werkte  onder andere in  Europa en de USA aan de ESA Cluster en als projectwetenschapper aan het Double Star project - een samenwerking tussen ESA en China.

Recentelijk (2013) werd hij benoemd als projectwetenschapper bij de Rosetta-missie.

Dr. Hermann Böhnhardt (MPI Göttingen)

Hermann Böhnhardt studeerde natuurkunde en sterrenkunde aan de universiteit van Erlangen, Duitsland. Hij  werkte onder meer in Chili als astronoom bij de ‘ESO La Silla and Paranal Observatories’,  en  bij het Max-Planck Institute for Astronomy in Heidelberg, Vanaf 2004 is Böhnhardt hoogleraar aan het Max-Planck Institute for Solar System Research in Göttingen  en leidt het onderzoek aan de  Rosettalander Philae.