Speelruimte voor klassieke muziek in de 21ste eeuw. Boekpresentatie door Micha Hamel

Datum:
7 maart 2016 van 16:00 tot 18:00 uur
Locatie:
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

Hogeschool voor de Kunsten Codarts Rotterdam riep in 2010 een lectoraat in het leven dat nauwkeurig onderzoek moest doen naar nieuwe richtinggevende en noodzakelijke ontwikkelingen voor de hedendaagse klassiekemuziekpraktijk. Componist en dichter Micha Hamel, lid van de Akademie van Kunsten, werd aangesteld als lector.

20160307 DeToekomstVanDeMuziek MichaHamel MarcelvanOostrom CodartsFoto: Marcel van Oostrom Codarts

Nieuwe perspectieven voor de klassiekemuziekpraktijk

Hamel-Micha-14757Het doel van het onderzoek van Hamel was een visie te ontwikkelen op de samenhang tussen het huidige tijdsgewricht en de klassiekemuziekpraktijk.

(...) en wel een visie waar het werkveld concreet iets mee zou kunnen, in de hoop dat de klassieke muziek weer als urgente kunstvorm, als kunst die een kwalitatieve verbinding heeft met de culturaliteit van de maatschappij, begrepen en genoten zou kunnen worden.'

Als ondergrond van het onderzoek diende de idee van de overgang van een representatiecultuur naar een presentiecultuur. Zijn boek Speelruimte voor klassieke muziek in de 21ste eeuw is het verslag van alle onderzoeksprojecten die in het kader van het lectoraat zijn uitgevoerd, aangevuld met essays die ingaan op meer theoretische en filosofische kwesties. Het boek heeft drie medeauteurs: Sander van Maas, Dirk van Weelden en Arlon Luijten, en richt zich op eenieder die actief is in de klassiekemuziekpraktijk: van opleider tot musicus en componist, van programmeur tot zaal- en orkestdirecteur.

Sprekers

  • Wilma Franchimon – collegevoorzitter Codarts Rotterdam 
  • Micha Hamel – lector 
  • Sander van Maas, Arlon Luijten en Dirk van Weelden – leden van de kenniskring van het lectoraat 

Na afloop van de presentaties is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Deze bijeenkomst komt mede tot stand in samenwerking met Codarts Rotterdam, University of the Arts.