De sprekers

Dat de gaswinning de oorzaak is van de aardbevingen in Noord-Nederland daar twijfelt inmiddels niemand meer aan. Maar wat weten we nu precies over dit verband? Hoe weten we hoeveel en hoe zware bevingen we kunnen verwachten? Wat is het effect van de gaswinningsreductie op de frequentie en zwaarte van de bevingen?

Tijdens dit KNAW-minisymposium zullen experts ingaan op de wetenschappelijk achtergronden van dit vraagstuk. Het is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de stand van het wetenschappelijke onderzoek en de belangrijke discussiepunten over dit onderwerp.

Prof. dr. M.J.R. (Rinus) Wortel

Rinus Wortel is emeritus hoogleraar Geofysica/Tektonofysica, aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de fysische aspecten van de plaattektoniek, met speciale aandacht voor de verbinding tussen processen in de Aarde en geologische processen aan het aardoppervlak.
Hij heeft uitgebreid onderzoek verricht betreffende de geodynamische ontwikkeling van het Middellandse‐Zeegebied. Rinus Wortel is sinds 1994 lid van de KNAW, sectie Aardwetenschappen, is directievoorzitter van het Research Centre for Integrated Solid Earth Science (ISES) en actief in verschillende internationale onderzoeksprojecten.

Prof. ir. A.C.W.M (Ton) Vrouwenvelder

Ton Vrouwenvelder studeerde Civiele Techniek aan de Technische Universiteit Delft. Hij is emeritus hoogleraar structural mechanics and structural reliability aan de TU/Delft. Daarnaast is hij senior onderzoeker bij TNO, Building and Construction Research in Nederland. Hij is betrokken bij vele internationale en nationale projecten op het gebied van structural mechanics and structural reliability. Ton Vrouwenvelder is enkele jaren president geweest van het Joint Committee on Structural Safety en thans adviseur van verschillende nationale en internationale onderzoeks- en codecommissies.

Dr. J.A. (Hans) de Waal

Hans de Waal is plaatsvervangend afdelingshoofd Geo-Engineering bij het Staatstoezicht op de Mijnen. Na zijn studie natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam werkte hij gedurende meer dan 30 jaar bij Shell in diverse technische en leidinggevende functies. Hij was onder meer Hoofd Petrofysische research, Hoofd Petrofysica en Technisch Adviseur van Petroleum Development Oman. In 1986 promoveerde hij in Delft bij Professor Verruijt op een onderzoek naar de invloed van productiesnelheid op de compactie van zandsteenreservoirs. In de jaren daarna publiceerde hij meer dan twintig papers op het gebied van petrofysica en gesteentemechanica.

Dr. B. (Bernard) Dost

Bernard Dost, is hoofd van de Seismologie Divisie van het KNMI, een op kennis gebaseerde onderzoekscentrum en observatorium voor aardbevingen en aanverwante evenementen. Hij was sinds de oprichting in 1987 tot 2007 directeur van ORFEUS, het Europees centrum voor de uitwisseling en coördinatie van seismologische gegevens waar hij nu zitting heeft in het bestuur. Hij is lid van een groot aantal verschillende commissies en werkgroepen in Nederland op het gebied van seismologie, onderzoekinfrastructuur en (co)auteur van meer dan dertig peer-reviewed publicaties.

Ir. J. (Jan) van Elk

Jan holds an MSc Degree in Physics from Delft University and has 26 years of experience within Royal Dutch Shell.
Has worked in various reservoir-engineering and commercial positions in Oman, The Netherlands, Malaysia, Syria and Australia. While working in the North West Shelf Project, operated by Woodside Energy Ltd, he was reserves coordinator and reservoir engineer for the Goodwyn gas-condensate Field. He also headed the reservoir engineering team for the appraisal of the gas fields of the Browse Basin project.
Presently, he is the Development Lead for the Groningen Asset in the Netherlands, working on the expansion of the Norg UGS and the implementation of 2nd stage compression in the Groningen Field.  He currently also lead the Study and Data Acquisition program for induced seismicity in the Groningen field.
He has published many papers, especially in the area of statistical techniques to estimate reserves uncertainty and forecasting of integrated gas production systems.