The Mind Live – De verbeelding van de toekomst

Datum:
6 september 2017 van 20:00 tot 23:00 uur
Locatie:
Leidse Schouwburg, Oude Vest 43, 2312 XS Leiden
Contact:
Telefoon:
020 551 0859
Voeg toe:

Verbeelding is de motor van de kunst en de wetenschap. Verbeelding is nodig om iets maken wat nog niet bestaat, iets te verzinnen wat we nog niet weten, iets voor te stellen wat ondenkbaar lijkt. Waar gaat die scheppende kracht van de verbeelding ons brengen? Wat worden de thema’s van kunst en wetenschap van morgen? Een bijzondere avond over de toekomst van de mensheid, en misschien ook wat daarna komt. 

Is onze creativiteit in staat om wereldproblemen zoals klimaatverandering, armoede en sociale ongelijkheid op te lossen? Wat blijft er over voor de verbeelding als we toegang hebben tot alle kennis en omringd worden door intelligente systemen? Of zijn intelligente technologische systemen de nieuwe creatieve denkers? Wetenschappers en kunstenaars buigen zich over deze vragen met elkaar en met het publiek. Deze bijeenkomst is een samenwerking tussen de KNAW, VPRO en de Nationale UNESCO Commissie.

Bekijk de registratie van de bijeenkomst

Met onder meer

  • Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton, en presentator van de VPRO-serie the mind of the universe
  • Koert van Mensvoort, filosoof, wetenschapper en kunstenaar, verkent met zijn Next Nature Netwerk de evolutie van de technologische mens.
  • Merlijn Twaalfhoven, componist, ziet kansen in de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap voor de aanpak van complexe wereldproblemen
  • Juliette Walma van der Molen, ontwikkelingspsycholoog, is benieuwd naar de rol van de creatieve mens in een wereld waarin technologie steeds slimmer wordt, aangezien creativiteit en nieuwsgierigheid typische menselijke eigenschappen zijn.

Presentatie van de avond is in handen van Andrée van Es (voorzitter Nationale UNESCO Commissie) en Rob van Hattum (VPRO). 

Organisatie

Deze bijeenkomst wordt in samenwerking met VPRO en de Nationale UNESCO Commissie georganiseerd.

vpro.jpg

The mind of the universe en The mind live

In the mind of the universe schetsen grote wetenschappers van onze tijd de wereld van morgen. Ze nemen je mee naar de toekomst, over de grenzen van hun vakgebieden heen. De tiendelige Nederlandse versie van the mind of the universe, gepresenteerd door Robbert Dijkgraaf, werd op NPO 2 vanaf zondag 7 mei 2017 uitgezonden.

VPRO en KNAW organiseren een reeks bijeenkomsten op diverse locaties waarin we met Nederlandse wetenschappers dieper ingaan op de thema’s uit de serie.

Zie www.vpro.nl/themind