Lezing door astronoom Shrinivas Kulkarni

The Restless Universe. How the Periodic Table Got Built up

Datum:
24 mei 2019 van 19:00 tot 20:30 uur
Locatie:
OBA Oosterdok, Theaterzaal OBA, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact:
Voeg toe:

Shrinivas Kulkarni bespreekt de grote ontdekkingen van de Zwicky Transient Facility (ZTF): super-lichtgevende supernovae, nieuwe soorten transiënten, nieuw licht op de oorsprong van supernovae, de ontdekking van gammastraaluitbarstingen door puur optische technieken en de vondst van pulserende en binaire sterren.

Luchtfoto van het Palomar Observatory (Californië). Een van de projecten van het Palomar Observatory is de Zwicky Transient Facility (ZTF), een hightech-onderzoek met gigantische CCD-camera's en een geavanceerd softwaresysteem, bedoeld om op systematische wijze te zoeken naar 'blips and booms in the middle of the night’. De ZTF moet de springplank vormen voor de Large Synoptic Survey Telescope.

Sprekers:

  • Ed van den Heuvel, emeritus hoogleraar Sterrenkunde, Anton Pannekoek Instituut, Universiteit van Amsterdam – Welkom en inleiding
  • Shrinivas Kulkarni, hoofdonderzoeker, Zwicky Transient Facility, California Institute of Technology, Pasadena, Verenigde Staten – The Restless Universe. How the Periodic Table Got Built up

Shrinivas Kulkarni bekleedt dit jaar het Johannes Diderik van der Waals-hoogleraarschap van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.