Uit de kunst: Jurgen Bey

Datum:
11 mei 2015 van 19:00 tot 20:30 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

Presentatie door ontwerper Jurgen Bey over hoe de wereld om ons heen ons in vervoering kan brengen en de rol van de kunst om dat te zien. Aansluitend wordt hij geïnterviewd over zijn persoonlijke parcours als ontwerper.

'Men is vanaf het begin van de mensheid bezig om de wereld om ons heen te begrijpen. Door onze ver ontwikkelde hersenen nemen we geen genoegen meer met slechts te zorgen voor de basis: eten en voortplanten. Om ons redenen te geven om te handelen en het allemaal aannemelijk te maken, is men op zoek naar het waarom. Hiermee was de vraag geboren en met de vraag moesten de antwoorden komen. De antwoorden werden verhalen, vele prachtige verhalen die vertellen hoe te kijken en wat te zien.
Als ontwerper voel ik me een ontdekkingsreiziger die uit nieuwsgierigheid rondreist of door middel van een opdracht op reis wordt gestuurd, onderzoekt, vragen stelt en verbanden legt. Om na de reis met verhalen terug te komen. Verhalen in de vorm van producten omdat dat mijn taal is.
'

Uit de kunst: Jurgen Bey op Vimeo.

Jurgen Bey

Bey-Jurgen-14755Jurgen Bey (1965) kan worden beschouwd als een van de eerste conceptuele ontwerpers van Nederland en hij hoorde bij de generatie die in de jaren negentig Dutch Design groot heeft gemaakt. Onder de vlag van Droog Design maakte hij internationaal naam als visionair ontwerper. In 2002 richtte Bey samen met architecte Rianne Makkink Studio Makkink & Bey op.

Zijn ontwerpen zijn verrassend: de Boomstambank bestaat uit drie bronzen stoelleuningen die je op een boomstam kunt bevestigen, de 'oorstoel' vormt een soort afgeschermde werkplek. Door in te zoomen op een product, bijvoorbeeld een lamp of meubel, en weer uit te zoomen naar het niveau van architectuur of stedenbouw laat hij zien hoe die ogenschijnlijk verschillende domeinen elkaar beïnvloeden en onlosmakelijk verbonden zijn.

Bey is een vernieuwer die nadenkt over de essentie en toekomst van zijn vakgebied, en hij draagt zijn ideeën uit naar de designgemeenschap en een groter publiek en ook als docent aan onder meer de Design Academy Eindhoven. Sinds enkele jaren is Bey directeur van het Sandberg Instituut in Amsterdam.

Organisatie

Akademie van Kunsten