Uit de kunst: Michiel Borstlap

Datum:
9 maart 2015 van 19:00 tot 20:30 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

In de nieuwe reeks Uit de kunst staat elke maand een van de leden van de Akademie van Kunsten centraal. De eerste keer is dat (jazz)pianist en componist Michiel Borstlap. Hij geeft een lezing over Muziek, wat rondwaart in het Hoofd, Hart en Onderbuik. Aansluitend wordt hij geïnterviewd over zijn persoonlijke ontwikkeling als kunstenaar, de sleutelmomenten in zijn leven en wat hij het waardevolste in de kunst vindt.

Michiel Borstlap

Borstlap-Michiel-14750Michiel Borstlap (1966) is het boegbeeld van de jongere generatie Nederlandse jazzmusici. Hij is bekend als virtuoos pianist, en heeft ook als componist zijn sporen verdiend. Na een studie aan het conservatorium in Hilversum treedt hij met zijn eigen Michiel Borstlap Sextet, maar ook met talloze andere, vaak beroemde, musici op in binnen- en buitenland. Een mijlpaal in zijn carrière is het winnen – als eerste niet-Amerikaan – van de Thelonious Monk Award in 1996. De laatste jaren geeft Borstlap vaker soloconcerten.

Borstlap schreef filmmuziek – voor zijn muziek bij de film Tiramisu kreeg hij een Gouden Kalf – en hij componeerde op verzoek van de emir van Qatar de, tot nu toe enige Arabische, opera Avicenna.

Binnen en buiten de muziek heeft Borstlap verrassende samenwerkingsprojecten, bijvoorbeeld met zanger Gino Vannelli, met de strijkers van het Metropole Orkest, met Ludovico Einaudi en momenteel met het Scapinoballet. Het komend jaar organiseert Borstlap, onder de titel 007 een reeks concerten met zijn favoriete musici in de North Sea Jazz Club Amsterdam.

Organisatie

Akademie van Kunsten