Uit de kunst: Wendelien van Oldenborgh: The Work We Do

Datum:
12 oktober 2015 van 19:00 tot 20:30 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

Deze maand staat beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh centraal in de reeks over leden van de Akademie van Kunsten.  Aan de hand van recent en ouder werk zal ze proberen te duiden hoe voor haar het maken van kunst is verbonden met de samenleving en onze huidige condities. Vervolgens gaat Frédérique Bergholtz, directeur van If I Can't Dance, I Don't Want To Be Part Of Your Revolution, met Van Oldenborgh in gesprek over haar ontwikkeling als kunstenaar.

Over de presentatie The Work We Do

Door delen van recent, maar ook eerder werk te tonen en te spreken over haar manier van produceren waarbij het experiment plaatsvindt zowel in de methode als in de vorm – in haar geval vormen van filmtaal en ruimte – zal Wendelien van Oldenborgh proberen te duiden hoe voor haar het maken van kunst is verbonden met de samenleving en onze huidige condities.

‘Het gaat mij er niet om werken te creëren die iets beschrijven of om via de representatie tot inzichten te komen. Veel meer ben ik geïnteresseerd hoe een werk performatief kan zijn. Hoe het kan “doen” en aanzetten; of misschien confronteren. Dingen op een nieuwe manier met elkaar in resonantie te brengen. Een werk dat wordt gedaan en dat daarna iets “doet”, in plaats van een werk dat is gedaan en daarna kan worden geconsumeerd. Hoewel mijn werken niet altijd in films resulteren, is voor mij hiervoor het cinematisch model interessant. Zowel de productie als ook de ervaring van “film” dragen vele uitdagende waardes in zich. Van de samenwerkingen die essentieel zijn voor elk filmproces, via de mogelijkheden van de elementen waaruit een film is opgebouwd – beeld, woord, geluid, geste en setting – tot de potentie van meeslependheid die een “film” kan bieden. Met deze elementen en alle relaties die hierdoor worden aangegaan kan ik proberen transformerende scenario's neer te zetten. Ik zie kunst als een intellectuele inspanning, waarbij wij verschillende talen – visueel en anderzijds – en ook gewaarwordingen gebruiken om verder te denken. Productie is een proces om te denken. En daarom is de praktijk een vorm van denken, van het uitwerken.’

Wendelien van Oldenborgh zal haar presentatie in het Engels houden.

Over Wendelien van Oldenborgh

Oldenborgh-van-Wendelien-14585

Het werk van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh (1962) ontsluit delen van onze werkelijkheid die elders in het publieke leven vaak verscholen blijven. Bij Van Oldenborgh hebben beeld en geluid niet een ondersteunende functie in het verhaal maar ze houden een eigen zeggenschap. Een al wat ouder voorbeeld hiervan is Sound Track Stage uit 2006 waarin twee subculturen, Gabber en Hip-Hop, met elkaar worden geconfronteerd door ze zowel muzikaal als verbaal met elkaar te laten sparren. De confrontatie vond plaats in Museum Boijmans van Beuningen en is gelijktijdig professioneel gefilmd en vertoond. Bij Van Oldenborgh hangen de altijd nauwkeurig gekozen sociale of historische thema’s, een ruimte, en film of fotografie nauw samen.

Wendelien van Oldenborgh toonde haar werk onder meer op de Biënnale van Sao Paulo (2010), Venetië (2011) en de Biënnale van Istanbul (2009). Ze volgde haar opleiding aan het Goldsmith College, in Londen en werkte in Duitsland, België en Nederland. Ze geeft ze les op verschillende kunstopleidingen. Vorig jaar ontving ze de grootste Nederlandse prijs voor een kunstenaar, de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst. 

Organisatie

Akademie van Kunsten