For Women in Science

Uitreiking Nederlandse L’Oréal-Unesco Beurzen 2014

Datum:
26 november 2014 van 16:30 tot 17:30 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Voeg toe:

Twee uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers ontvangen de Nederlandse For Women in Science-beurs voor hun onderzoek in de levenswetenschappen.

Verhogen aantal vrouwelijke hoogleraren

Op 26 november 2014 worden voor de derde keer de Nederlandse L’Oréal-UNESCO For Women in Science-beurzen uitgereikt. Winnaars dit jaar zijn Maryam Kavousi (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Simone van den Burg (Radboud UMC).

Doel van de For Women in Science-beurs is het stimuleren van de carrière van vrouwelijke onderzoekers en op termijn het verhogen van het percentage vrouwelijke hoogleraren in Nederland. Het percentage vrouwelijke hoogleraren in Nederland is 16,3%. Daarmee staat Nederland op de 23e plaats in Europa. Alleen België, Malta, Cyprus en Luxemburg hebben een lager percentage vrouwelijke hoogleraren. Ondanks een stijging van het percentage vrouwelijke hoogleraren in de afgelopen jaren, zou het in dit tempo nog tot 2058 duren voordat de topfuncties in de wetenschappelijke wereld gelijk verdeeld zullen zijn tussen mannen en vrouwen.

Het L’Oréal-UNESCO For Women In Science-programma

Cosmeticaconcern L’Oréal en UNESCO hebben in 1998 het internationale L’Oréal-UNESCO For Women In Science-programma gelanceerd. In 50 landen worden, door For Women In Science, tientallen vrouwelijke wetenschappers in staat gesteld hun wetenschappelijk onderzoek voort te zetten. Elk jaar worden wereldwijd vijf For Women In Science Awards toegekend aan vrouwelijke wetenschappers die leidend zijn in hun vakgebied en excellent wetenschappelijk onderzoek doen. In 2014 hebben in totaal bijna 2000 excellente wetenschappers uit 115 landen geprofiteerd van het programma.

In Nederland worden er in samenwerking met het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS - KNAW) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) sinds 2012 beurzen uitgereikt. Winnaars ontvangen naast een geldbedrag van € 25.000 ook de ruimte om enkele maanden in alle rust te werken aan hun onderzoek bij het NIAS in Wassenaar. Tot nu toe heeft For Women In Science in Nederland drie fellows opgeleverd die hun onderzoek dankzij het programma konden doen: Judith Rietjens (maatschappelijke gezondheidszorg), Maria Barbosa (biowetenschappen) en Frances Handoko-de Man (longziekten).