Uitreiking Hendrik Muller Prijs 2019

De natuur: Een cultuurwetenschappelijke blik

Datum:
12 december 2019 van 15:00 tot 17:30 uur
Locatie:
KNAW, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0747
Voeg toe:

Natuur lijkt op het eerste gezicht het tegendeel van cultuur, en als zodanig geen onderzoeksthema voor cultuurwetenschappers. Dit symposium ter gelegenheid van de uitreiking van de Dr. Hendrik Muller Prijs 2019 aan Raf De Bont wil echter voorbij de tegenstelling kijken. In de geschiedschrijving en de kunst, de filosofie en de literatuurwetenschap wordt de interactie tussen natuur en cultuur in toenemende mate bevraagd. Het symposium houdt de resultaten tegen het licht.

Dr. Hendrik Muller Prijs

Het symposium is georganiseerd door Raf De Bont, winnaar van de Dr. Hendrik Muller Prijs 2019. Raf De Bont, universitair hoofddocent geschiedenis en filosofie van natuurwetenschappen aan de Universiteit Maastricht, ontvangt de prijs voor zijn vernieuwende bijdrage aan de milieugeschiedenis.

Sprekers

  • Raf De Bont, laureaat Dr. Hendrik Muller Prijs 2019 – Natuur versus cultuur: Geschiedschrijving voorbij de mens
  • Lucas De Man, theatermaker – Biobased creations, hoe natuur en creativiteit de rest een lesje leert
  • Kristine Steenbergh, universitair docent Engelse letterkunde, Vrije Universiteit Amsterdam – The bowels of the earth: compassie en veranderende relaties met de aarde in de vroegmoderne Engelse literatuur
  • Martin Drenthen, universitair hoofddocent filosofie, Radboud Universiteit Nijmegen – De uitdaging van leven met de wolf

Wim van Saarloos, president van de KNAW, zit de bijeenkomst voor. Voorafgaand aan het symposium vindt de uitreiking van de Dr. Hendrik Muller Prijs plaats aan Raf De Bont.