Uitreiking Lorentzmedaille 2018

Views on Space-time

Datum:
19 november 2018 van 15:30 tot 17:30 uur
Locatie:
Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Theaterzaal OBA, zevende etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0767
Voeg toe:

Het ontrafelen van de oorsprong en de fundamentele aard van ruimte-tijd blijft absoluut een heilige graal als het gaat om ons begrip van de fysieke wereld. Omdat directe experimenten niet mogelijk zijn, is de vraag waar de theoretische zoektocht naar de juiste theorie zich door laat leiden. Vormen de quantumeigenschappen van zwarte gaten, zoals beschreven door Hawking en anderen, de sleutel om quantumzwaartekracht en quantumruimte-tijd te begrijpen?

Ter ere van de uitreiking van de Lorentzmedaille aan theoretisch natuurkundige Juan Martín Maldacena organiseerde de KNAW een symposium over zijn onderzoeksthema, getiteld: ‘Views on Space-time’. 

Juan Martín Maldacena ontvangt de Lorentzmedaille uit handen van Wim van Saarloos en Renate Loll (Foto Inge Hoogland)

Juan Martín Maldacena ontvangt de onderscheiding voor zijn baanbrekend en vernieuwend werk in de theoretische natuurkunde gedurende de afgelopen twee decennia. De laureaat krijgt een medaille met de beeltenis van Hendrik Antoon Lorentz.

Programma-onderdelen

  • Korte presentatie door Gerard ’t Hooft, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit Utrecht
  • Korte presentatie door Erik Verlinde, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam
  • Uitreiking van de Lorentzmedaille aan Juan Martín Maldacena door Renate Loll, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de jury Lorentzmedaille.
  • Interview met de laureaat door Robbert Dijkgraaf, directeur Institute for Advanced Study in Princeton, onder leiding van Margriet van der Heijden.

Over de Lorentzmedaille

De Lorentzmedaille wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan een excellente onderzoeker die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de theoretische natuurkunde. De prijs is ingesteld in 1925 ter gelegenheid van het vijftigjarig doctorsjubileum van het Akademielid prof. dr. Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928). Hij was de grondlegger van de theoretische natuurkunde in Nederland en winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde 1902.