Vox Populi. De populistische verbeelding

Datum:
26 mei 2009  -  26 juni 2009
Locatie:
KNAWKloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Voeg toe:

Populisme is de politiek van het volk tegen het establishment. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen zeggen populisten stem te geven aan de zwijgende meerheid.

Conferentie van de Commissie Wetenschap en Kunst van de KNAW samen met de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

In naam van Jan met de pet en de man op de straat wordt geageerd tegen de grachtengordelelite, de linkse kerk en de tsunami van de islamisering. Populisme draait om beeldvorming. De confrontatiepolitiek die daaruit volgt is voor sommigen een welkome afwisseling op de normaal zo gezapige parlementaire politiek. Anderen verafschuwen juist de 'recht voor zijn raap'-aanpak, waarbij het eerder om polarisatie dan om het vinden van oplossingen gaat. 

Tijdens deze bijeenkomst op het raakvlak van kunst, politiek en wetenschap gaan onderzoekers, kunstenaars en publicisten met elkaar in debat over populisme en verbeelding. Dat blijkt voor velen een fascinerend fenomeen te zijn.

Er zijn korte presentaties over onder meer Geert Wilders als kunstobject, Politiek 2.0, de vrijheid van de kunst, rechtse mode en lichaamstaal, de Gouden Kooi en populisme als Dutch Design. Dit wordt afgewisseld met wetenschappelijke analyses over de kloof tussen lager en hoger opgeleiden en de gebreken van de democratie volgens klassieke filosofen.

Met bijdragen van Mark Bovens, Daniel van der Velden, Bart Jan Spruyt, Merijn Oudenampsen, Jonas Staal, Cornelia Durka, Kees Schuyt, Ghalia Elsrakbi, Rob Schröder en Tim Houwen.
De middag wordt gepresenteerd door publiciste Amanda Kluveld.