KNAW-college

Akademiehoogleraar Wil Roebroeks: Vroeg vuur en de evolutie van de mens

Datum:
25 november 2014 van 16:00 tot 17:30 uur
Locatie:
KNAW, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0710
Voeg toe:

Lezing in de reeks minicolleges van Akademiehoogleraren van de KNAW.

Veel paleoantropologen zijn van mening dat vuurgebruik essentieel was voor de vroegste kolonisatie van Pleistoceen Europa (meer dan een miljoen jaar geleden), waar temperaturen vaak onder het vriespunt daalden – een opvatting die al door Charles Darwin verdedigd werd.
De primatoloog Richard Wrangham (Harvard) stelt zelfs dat vuurgebruik de ontwikkeling van het genus Homo mogelijk maakte, twee miljoen jaar geleden.
De archeologische gegevens over het gebruik van vuur suggereren echter dat dit werktuig pas vanaf een 300.000 jaar geleden - of nog recenter - een standaardonderdeel van het technologisch repertoire van de mensheid werd.

In dit college schetst Wil Roebroeks (Universiteit Leiden) de achtergronden en de relevantie van deze problematiek en met welke benaderingen zijn onderzoeksgroep deze materie aanpakt.

Andy Sorensen (PhD, UL), gaf aansluitend een korte lezing over zijn onderzoek naar vuurproductie bij Neandertalers.

Wil Roebroeks is sinds 1996 hoogleraar paleolithische archeologie aan de Universiteit Leiden en onder andere Vice-President van de European Society for the Study of Human Evolution (ESHE).

Vroeg vuur en de evolutie van de mens from KNAW on Vimeo.

Andy Sorensen over vuurproductie bij Neandertalers from KNAW on Vimeo.