Minisymposium

Werken zonder zekerheid. Over de historische uitzonderlijkheid van het West-Europese sociale stelsel

Datum:
14 januari 2014 van 18:00 tot 20:00 uur
Locatie:
Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Contact:
Telefoon:
020 551 0727
Voeg toe:

Het aantal vaste banen in West-Europa neemt af. Hiervoor in de plaats komen steeds meer zzp’ers en het aantal tijdelijke contracten neemt toe. Door deze ‘precarisering’ beginnen de West-Europese arbeidsverhoudingen meer te lijken op wat in de rest van de wereld gebruikelijk is. Hoe moet deze ontwikkeling worden geïnterpreteerd?
Minisymposium met Jan Breman, Abram de Swaan en Marcel van der Linden.

460-werken-zonder-zekerheidFoto: Wim Dussel – collectie IISG

Opiniemakers en politici buitelen over elkaar heen met  verklaringen, standpunten en toekomstvisies.  Niemand lijkt vooralsnog een overtuigend antwoord te hebben.

Dit symposium wil voorbij gaan aan de waan van de dag. Het West-Europese systeem van arbeidsverhoudingen wordt daarom vanuit een wereldwijd vergelijkend historisch perspectief bekeken. Hoe is dit systeem ontstaan en hoe verhoudt het zich tot sociale stelsels in de rest van de wereld?

Over de sprekers

Abram de Swaan

Abram de Swaan is universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam sinds 2001 en vanaf 2007 emeritus. De Swaan was medeoprichter en directeur van de Amsterdamse School voor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (1987-1997) en heeft diverse publicaties over de verzorgingsstaat op zijn naam staan, waaronder In Care of the State (Zorg en de Staat) Dezer dagen verschijnt In Compartimenten van Vernietiging; Over genocidale regiems en hun daders (Prometheus/Bert Bakker).

Jan Breman

Jan Breman is emeritus professor van de Universiteit van Amsterdam en Senior Fellow van de Amsterdamse School voor Sociaal-Wetenschappelijke Onderzoek. Hij heeft een eredoctoraat van het Institute of Social Studies (2009) en van de School of Oriental and African Studies van de University of London (2013. Relevant voor het KNAW-minisymposium zijn de uitkomsten van zijn veldonderzoek naar werk, arbeid en werkgelegenheid in Azië. Zijn meest recente publicaties op dit terrein: Outcast Labour in Asia (paperback editie Oxford Univ. Press 2011), At Work in the Informal Economy of India (Oxford Univ. Press 2013) en K.P. Kannan & Jan Breman (eds.), The Long Road to Social Security; Assessing the Implementation of National Social Security Initiatives for the Working Poor in India (Oxford University Press 2013).

Marcel van der Linden

Marcel van der Linden is directeur onderzoek bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en is hoogleraar Geschiedenis van de Sociale Bewegingen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2009 ontving Van der Linden de René Kuczynski Prijs voor internationale economische en sociale geschiedschrijving voor zijn boek Workers of the World: Essays toward a Global Labor History.

Organisatie

Het minisymposium wordt  georganiseerd door de KNAW en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.