KNAW/AVK-voorstelling

Wetenschap, kunst en vogeltrek

Datum:
5 november 2014 van 18:00 tot 19:15 uur
Locatie:
KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
Telefoon:
020 551 0746
Voeg toe:

Musicus Sytze Pruiksma en onderzoeker Theunis Piersma groeiden allebei op in landelijk Zuidwest-Friesland. Beiden zijn begeesterd door het buitenleven in het algemeen en door de vogeltrek in het bijzonder. Waar Piersma probeert de vogeltrek te doorgronden met hypotheses en bewijzen, inspireren trekvogels Pruiksma tot beelden en muziek. Samen maakten zij een voorstelling over grutto's en andere trekvogels, die hoofd, hart en onderbuik aanspreekt: Music of migration.

141105-wetenschap-kunst-vogeltrekFoto Jan van de Kam

In de voorstelling komt onder andere de relatie tussen wereldhandel en vogeltrek aan de orde: wat is het verband tussen de Chinese vraag naar Nederlands melkpoeder en het lot van de grutto?

Theunis Piersma is hoogleraar Trekvogelecologie. Met een internationaal team onderzoekt hij de invloed van tal van factoren, waaronder het klimaat, op wad- en weidevogels. Piersma is sinds 2009 lid van de KNAW en ontving dit jaar de prestigieuze Spinozapremie.

Sytze Pruiksma is componist, geluidskunstenaar en vogelspotter. Als klassiek geschoold percussionist was hij verbonden aan onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, voordat hij zich toelegde op zijn eigen projecten. In zijn eerste soloproject, Lân (land) in 2008, vertaalde hij zijn fascinatie voor landschappen en vogels, in film en muziek.

In het kader van Leeuwarden Europe's Culture Capital 2018 geven Pruiksma en Piersma samen vorm aan het internationale kunst- en wetenschapsproject King of the meadows.

Organisatie

KNAW in samenwerking met de Akademie van Kunsten