NIAS talk

Wonderlijke Wunderkammers - De kunst van het verzamelen

Datum:
14 september 2021 van 20:00 tot 21:30 uur
Locatie:
SPUI25, Spui 25, Amsterdam
Voeg toe:

Op welke manieren komt de vroegmoderne verzamelvorm van ‘Wunderkammers’ terug in hedendaagse museale en artistieke interventies die verwondering en nieuwsgierigheid proberen te vangen?

Felgekleurde veren van zeldzame of uitgestorven vogelsoorten, rijk versierd tropisch hout en bijzondere objecten op sterk water; in vroegmoderne Wunderkammers verzamelden liefhebbers sinds de zestiende eeuw bijzondere objecten die tot de verwondering spraken.

De afgelopen jaren is het concept van de Wunderkammer of rariteitenkabinet een terugkomend verschijnsel in musea, antiekzaken en galeries, al dan niet in een nieuw jasje. In plaats van de term rariteitenkabinet gebruiken musea termen als ‘Wonderkamer’ en spreekt antiquair Zebregs Roell van de zogenaamde ‘Kunstkamer’. Nieuwe naam, zelfde concept?

Tijdens deze NIAS Talk gaan we in gesprek over de manier waarop deze vroegmoderne verzamelvorm de laatste jaren opnieuw intensief gebruikt wordt als een etiket voor allerlei artistieke en museale interventies.

Over de sprekers

  • Marika Keblusek is universitair docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Tijdens haar fellowship bij NIAS (2020/21) onderzocht Keblusek hoe we vroegmoderne vriendschapsalbums, ofwel een album amicorum, kunnen zien als collectieve netwerken. In deze NIAS talk duikt ze in een net zo bijzonder vroegmodern fenomeen: de Wunderkammers, die snel mateloos populair werden en dat nog steeds lijken te zijn.
  • Dickie Zebregs is de jongste antiquair van Nederland en een van de eigenaren van antiquair Zebregs&Röell Fine Art and Antiques. Hij handelt op dagelijkse basis in bijzondere stukken uit andere tijden die voor velen nog steeds tot de verwondering spreken. Hij richtte een Kunstkamer in en zal vanuit zijn dagelijkse praktijk en kennis reflecteren op de aanhoudende fascinatie voor dit vroegmoderne concept.
  • Zará Kars (moderator) is publiekshistoricus en programmamaker bij NIAS-KNAW.

Meer informatie en aanmelden

Website SPUI25

Het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences)

Het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het stimuleert hoogwaardig onderzoek, reflectie en verdieping binnen de geestes- en sociale wetenschappen, evenals internationale kennisuitwisseling en onderzoeksamenwerking. Het NIAS biedt de meest talentvolle wetenschappers de gelegenheid om in een interdisciplinaire en internationale context te werken aan nieuwe inzichten, het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden of te zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) is gevestigd in Amsterdam (Korte Spinhuissteeg 3, 1012 CG Amsterdam).

Logo NIAS