Antibiotica: een race tegen de klok

Op dinsdag 1 februari 2011 waren Jos van der Meer, vicevoorzitter van de KNAW en hoogleraar interne geneeskunde aan het Radboud Universitair Medisch Centrum, en Arnold Driessen, KNAW-lid en hoogleraar moleculaire microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, te gast bij het tv-programma 'Labyrint'.

Ziek? Even snel een antibioticakuurtje en je bent er weer bovenop. Tenminste, zo ging het vaak de afgelopen decennia. In 1945 voorspelde Alexander Fleming, de ontdekker van penicilline, al dat het gebruik ervan kan leiden tot resistentie bij bacteriën. En hij lijkt steeds meer gelijk te krijgen. Inmiddels zijn er tegen het laatste redmiddel, het antibioticum carbapenem, al resistente bacteriën gevonden. Wat gaan we doen als een simpele longontsteking niet meer te genezen valt?

Internist Jos van der Meer (Radboud ziekenhuis Nijmegen), moleculaire microbioloog Arnold Driessen en de microbiologen Christina Vandenbroucke-Grauls (VU Medisch Centrum) en Paul Savelkoul (VU Medisch Centrum) lieten in Labyrint hun licht schijnen over het post-antibioticatijdperk. Verder waren er bijdragen van Ad IJzerman, Gilles van Wezel, Astrid van der Sar en Wilbert Bitter.

Uitzenddatum: 1 februari 2010