Documentaire 'Baby te koop', over wensouders en draagmoeders

Eicellen invriezen, zaad kopen en een draagmoeder inhuren. Er is steeds meer mogelijk, maar dat roept ook vragen op. Het Rathenau Instituut deed onderzoek naar deze handel en werkte mee aan een documentaire van BNN over dit fenomeen, die op donderdag 10 maart door BNN werd uitgezonden.

Bekijk de uitzending op Uitzending Gemist

Inhoud documentaire

In de documentaire Baby Te Koop volgt Sophie Hilbrand een aantal mensen, die op een ongebruikelijke manier een kind proberen te  krijgen. Myleen en Jan kunnen geen kinderen krijgen, omdat Myleen kanker heeft gehad. De twee reizen naar een draagmoeder in India. Het vervullen van hun kinderwens gaat niet zonder slag of stoot. Verder volgt de documentaire Arjan en Rob. Ze hebben een draagmoeder gevonden, maar moeten vanwege de Nederlandse wetgeving uitwijken naar de Verenigde Staten. Ingrid laat haar eicellen in België invriezen om haar kans op een kind in de toekomst te vergroten.

Onderzoek Rathenau Instituut

Het Rathenau Instituut deed het afgelopen jaar onderzoek naar de handel in lichaamsmateriaal, zoals eicellen, nieren en huid. Het boek Nier te koop, baarmoeder te huur. Wereldwijde handel in lichaamsmateriaal is het resultaat van dit onderzoek. Het boek is te koop in de boekhandel.