KennisCafé: ADHD!!!

19-11-2012 ADHD, het lijkt wel alsof steeds meer kinderen en volwassenen deze stoornis hebben. Is het een modediagnose voor 'drukke mensen' in een maatschappij die veel van hen vraagt? Stellen artsen de diagnose vaker omdat ze werking van de hersenen beter begrijpen? Hebben kinderen en volwassenen met ADHD symptomen baat bij medicatie, of is dat een mooie verkooptruc van de farmaceutische industrie? Het KennisCafé van 19 november 2012 kwam met visies en antwoorden op de voorgaande vragen.

‘Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen’. Zo luidt de titel van het boek geschreven door Laura Batstra, psycholoog, onderzoeker en docent  aan de Rijksuniversiteit Groningen. De behandeling hoort naar haar inziens thuis bij de pedagoog en psycholoog, en medicijnen zijn niet de oplossing. Of ligt de oorzaak toch in de hersenen en draagt ritalin of een voedingsdieet wel degelijk bij aan de behandeling van ADHD, zoals Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrische en kinder- en jeugdpsychiatrie aan het UMC Sint-Radboud in Nijmegen stelt.

Biopsycholoog en hoogleraar ontwikkelingsstoornissen van de hersenen Sarah Durston probeert met haar onderzoek de relatie tussen ADHD en hersenontwikkeling te vinden. Met behulp van MRI brengt ze de hersenstructuren in kaart, om zo meer inzicht te krijgen in de juiste behandelingsmethode voor ADHD. Ook te gast zijn Paul Korte (algemeen directeur farmaceutisch bedrijf Janssen Nederland) en Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Een avond over de oorzaken, diagnose en behandeling van ADHD onder leiding van columnisten Martijn van Calmthout, Maarten Keulemans (de Volkskrant) en Jelle Reumer (Natuur Historisch Museum Rotterdam).