Leo van Wissen

Waarop moeten we letten

We worden steeds ouder. Over een tijdje is het helemaal niet bijzonder als iemand 100 jaar wordt. Maar die steeds hogere levensverwachting heeft ook gevolgen: de economie, de gezondheidszorg, de indeling van onze ruimte. Voor onze hele maatschappij. Demograaf prof. dr. Leo van Wissen onderzoekt wat de toenemende veroudering betekent voor de samenleving.

Prof. dr. Leo van Wissen is hoogleraar economische demografie aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en vicedecaan van die faculteit.
Onlangs werd hij directeur van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (NIDI-KNAW).

Leo van Wissen studeerde sociale geografie aan de Vrije Universiteit, en promoveerde op een ruimtelijk demografisch simulatiemodel aan de faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie van dezelfde universiteit. Zijn wetenschappelijke aandachtsgebieden zijn analytische demografie, population geography en migratie. In de periode 1991-2004 was Leo van Wissen ook al werkzaam bij NIDI-KNAW, onder meer als lid van het managementteam.

Het interview met Leo van Wissen is uitgezonden in Adams Appel, een tv- en internetprogramma over onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, op 21 december 2010.

 

Bekijk de uitzending op Wetenschap 24