KNAW-minisymposium

De rijke wetenschappelijke oogst van de ruimtetelescoop Herschel

30-05-2013 Hoe worden sterren en planeten geboren? Hoe evolueren complete sterrenstelsels? Welke rol spelen chemische elementen als koolstof en moleculen als water? De Europese ruimtetelescoop Herschel - met aan boord de instrumenten PACS, SPIRE en de Nederlandse moleculenjager HIFI - heeft op dit gebied een rijkdom aan nieuwe inzichten opgeleverd.

In mei 2013 kwam er een einde aan de missie, die begon in mei 2009. Reden om op 8 mei 2013 met een aantal vooraanstaande onderzoekers terug te blikken op de belangrijkste wetenschappelijke resultaten van Herschel en zijn drie instrumenten, en vooruit te kijken naar de resultaten die nog komen.

Met de infraroodspectrometer HIFI - die onder leiding van SRON Netherlands Institute for Space Research is ontwikkeld en gebouwd - onderzochten sterrenkundigen de chemie en natuurkundige eigenschappen van interstellaire wolken van gas en stof. Dit zijn de kraamkamers van sterren en planeten. HIFI heeft de hoeveelheden koolstof en water in deze wolken met ongekende nauwkeurigheid in kaart gebracht.

Opening door avondvoorzitter Rens Waters, SRON

Frank Helmich, SRON: De Herschel-missie
Presentatie Frank Helmich

Xander Tielens, UL: De interactie van sterren met hun omgeving
Presentatie Xander Tielens

Paul van der Werf, UL: Baby's of monsters? Herschel kijkt in het duistere hart van jonge sterrenstelsels

Inga Kamp, RUG: Protoplanetaire schijven: kraamkamers van planetenstelsel 
Presentatie Inga Kamp