Winnaars Heineken Young Scientists Awards in Hoe?Zo! Radio

Mariene ecoloog Tjisse van der Heide over de achteruitgang van de Waddenzee en hersenonderzoeker Floris de Lange over hoe ons brein onze waarneming kleurt.

Biobouwers in de Waddenzee

De achteruitgang van de Waddenzee begon met het verdwijnen van de grote zeegrasvelden in het begin van de negentiende eeuw. Niet lang daarna sloeg het noodlot ook toe voor de mossels, garnalen, roggen, haaien en andere dieren in het gebied: hun aantallen namen in rap tempo af.

Mariene ecoloog Tjisse van der Heide onderzoekt de mogelijkheid om zogenaamde biobouwers in te zetten om de achteruitgang van de Waddenzee tegen te gaan. Voor zijn onderzoek ontvangt op 27 september 2012 de Heineken Young Scientists Award.

Beluister de uitzending van Hoe?Zo! Radio van 28 juni 2012


Bevooroordeeld brein

Door onze verwachtingen kan ons brein snel zaken herkennen, maar zien we ook dingen die er eigenlijk niet zijn. Hersenonderzoeker Floris de Lange van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen doet onderzoek naar visuele waarneming en motorische verbeelding. Hij won daarvoor de Heineken Young Scientists Award voor cognitiewetenschap 2012.

Beluister de uitzending van Hoe?Zo! Radio van 25 juni 2012

(foto's Jussi Puikkonen/KNAW)