ERC Consolidator-subsidies voor leden en alumni van De Jonge Akademie

28 november 2017

De European Research Council (ERC) heeft een ERC Consolidator Grant toegekend aan Marijke Haverkorn (sterrenkunde, astrofysica), Jan-Willem Veening (moleculaire genetica) en Nathalie Katsonis (nanotechnologie), allen lid van De Jonge Akademie van de KNAW.

Ook zijn er subsidies voor Ronald Hanson (quantumfysica) en Appy Sluijs (paleontologie), alumni van De Jonge Akademie. Honorary Fellow bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG-KNAW), Elise van Nederveen Meerkerk, kreeg eveneens een Consolidator Grant.

Eigen onderzoeksgroep

Met de Consolidator Grant richt de ERC zich op de ondersteuning van 'consolidators': talentvolle, excellente onderzoekers die al aangetoond hebben een eigen onderzoeksgroep te kunnen runnen. De ERC Grant is goed voor ongeveer 2 miljoen euro per onderzoeksgroep, een bedrag waarmee meer risicovolle projecten opgestart kunnen worden. Dergelijk high risk-/ high gain-onderzoek levert vaak de meest innovatieve ontdekkingen op.

Horizon 2020

De financiering van in totaal 630 miljoen euro biedt de 329 winnaars een ver reikende impact, zowel binnen als buiten de wetenschap. De subsidies vallen onder de pijler 'Excellent Science' binnen Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. Nederlandse onderzoeksvoorstellen scoren erg goed: ze nemen de vierde plaats in.