Aftrap Nationale Wetenschapsagenda voor scholieren

23 november 2015

Iedereen in Nederland heeft in april vragen in mogen dienen voor de Nationale Wetenschapsagenda. Al die bijna 12 duizend vragen vormen de basis voor de Nationale Wetenschapsagenda. Nu worden scholieren speciaal uitgenodigd om vragen te formuleren met behulp van lesmateriaal over wetenschap en het stellen van goede vragen.

Juist om de stem van de wetenschappers van de toekomst te horen wordt dit lesprogramma voor scholieren geïntroduceerd, want meedenken over wetenschappelijke vraagstukken behoort tot de bagage van de burgers van ‘morgen’. De Nationale Wetenschapsagenda voor Scholieren is een initiatief van TechYourFuture, De Praktijk, De Nationale Wetenschapsagenda, Science Center Nemo en de KNAW.

Prikkelende vragen

De lessen zijn bedoeld voor leerlingen uit de hogere klassen van vmbo, havo en vwo. Staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschap Sander Dekker was op 20 november 2015 op bezoek bij klas 4 van gymnasium Haganum in Den Haag waar hij een proefles bijwoonde. 'Wetenschap zit bij deze scholieren in de genen. Leuk om te zien hoe deze scholieren met wetenschappelijke vragen bezig zijn. Hun nieuwsgierigheid wordt echt aangewakkerd. Zo komen ze meer te weten over de wereld om hen heen.'

De scholieren stelden prikkelende vragen, waaronder:

  • 'Hoe veranderen je smaakpapillen als je ouder wordt?'
  • 'Als er leven is op andere planeten, hoe ziet het DNA er daar dan uit?'
  • 'Wat is de invloed van social media na grote gebeurtenissen zoals de aanslagen in Parijs?'

Lessenserie

De lessenserie wordt gelanceerd tijdens het EUREKA! festival in de Westergasfabriek in Amsterdam op zondag 29 november, georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda. Dit wetenschapsfestival met ruim 120 programmaonderdelen waarin toonaangevende wetenschappers een kijkje in de keuken geven, biedt onder meer inspirerende minicolleges, scientific pubquiz, afvallen door kou lijden, hightech fashion catwalk show, potjes robotvoetbal, e-nummers proeven, wetenschappelijk wijn proeven, koffie schenkende drones, knallende experimenten, robot dating, 3D scannen, gezond gamen, prikkelende debatten en nog veel meer! 

Vanaf 29 november kunnen scholen het lesmateriaal gratis gebruiken. De vragen die de leerlingen hebben geformuleerd komen op de website van de Nationale Wetenschapsagenda voor Scholieren. In het voorjaar van 2016 kiezen jury’s van leerlingen en wetenschappers tijdens een feestelijk evenement in Science Center NEMO de beste vragen uit.