Akademie van Kunsten kiest acht nieuwe leden

31 januari 2019

De Akademie van Kunsten krijgt acht nieuwe leden. De nieuwe leden zijn: Riek Bakker, Krisztina de Châtel, Anthony Heidweiller, Claudy Jongstra, Charl Landvreugd, Nelleke Noordervliet, Fiona Tan en Gwyneth Wentink. Leden van de Akademie van Kunsten zijn vooraanstaande kunstenaars uit de hele breedte van de kunsten. Zij worden gekozen op grond van nominaties. De nieuwe leden worden op 28 maart geïnstalleerd.

Riek Bakker 

Stedenbouwkundige Riek Bakker (1944) werd bekend als directeur stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Bekende projecten van haar zijn bijvoorbeeld De Kop van Zuid in Rotterdam en Leidsche Rijn in Utrecht. Riek Bakker staat bekend als betrokken en onverschrokken. In haar aanpak vormt participatie van betrokkenen de kern. Ze was ook hoogleraar Urban Planning aan de Technische Universiteit Eindhoven. Nu werkt zij vanuit haar bureau Riek Bakker Advies aan projecten als de aanleg van de Noordrand Zevenbergen, de Piushaven Tilburg en de Visie Krimpenerwaard. In 2014 ontving ze de ARC Oeuvre Award en in 2015 werd ze geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Krisztina de Châtel 

Krisztina de Châtel (1943) is maker van drie dansfilms en meer dan zeventig choreografieën. Haar dansvoorstellingen worden gekenmerkt door contrasten en confrontaties. Ze plaatst kwetsbare menselijke lichamen tegenover natuurkrachten, of in imposante ruimtes. Verder onderscheidt ze zich door haar community art-projecten: ze maakte bijvoorbeeld voorstellingen samen met brandweermannen, vuilnismannen en mensen met psychische klachten. Via Stichting Imperium ondersteunt zij jong en eigenzinnig talent, bijvoorbeeld met de uitreiking van De Châtel Award. 

Anthony Heidweiller 

Anthony Heidweiller (1961) verbindt opera met de geluiden en thema’s van deze tijd. Thema’s in zijn werk zijn migratie, (on)gelijkheid en het behoud van de aarde. Zijn werk is ook een vorm van praktijkgericht onderzoek naar de opera van de 21ste eeuw. Hierbij zoekt Heidweiller de verbinding met wetenschappers, met het hoger onderwijs en met het vmbo. Voor het Opera Forward Festival programmeert hij internationale makers en wetenschappers. Sinds 2017 maakt Heidweiller deel uit van een Taskforce voor diversiteitsvraagstukken in de gemeente Utrecht. Op uitnodiging van Pierre Audi zal Heidweiller vanaf 2019 diverse educatie- en participatieprojecten ontwikkelen voor het festival Aix-en-Provence. 

Claudy Jongstra 

Claudy Jongstra (1963) is bekend van haar monumentale kunstwerken en architecturale installaties van gevilte wol gekleurd met natuurlijke pigmenten. Haar bekendheid groeide toen haar werk in Star Wars werd gebruikt. Maar haar oeuvre beslaat veel meer: naast monumentale installaties in vele openbare gebouwen in Nederland en de Verenigde Staten, is haar werk te vinden in particuliere en museale collecties. Bijvoorbeeld in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York en San Francisco en het Victoria and Albert Museum in Londen. Jongstra stelt niet alleen duurzaamheid, biodiversiteit, ecologie en onderzoek centraal, maar ook het behoud van tacit knowledge, bevordering van inclusiviteit en gemeenschappen (community). Met haar reizende installatie, ‘Woven Skin’, vraagt zij aandacht voor deze essentiële waarden, ten behoeve van het behoud van de mensheid en de aarde. Ze zoekt actief naar verbanden met de wetenschap en het bedrijfsleven. Claudy Jongstra draagt ook kennis over, bijvoorbeeld met de stichting Farm of the World bij haar woonplaats in Friesland. 

Charl Landvreugd 

Beeldend kunstenaar, curator, onderzoeker en schrijver Charl Landvreugd (1971) schept nieuwe kaders voor het denken over migratiegeschiedenis, cultuur en historische machtsrelaties. Hij neemt daarbij de normen van Europese kunst en kennisproductie onder de loep. Hij maakt sculpturen, keramiek, video, performances, fotografie en geschreven werk waarbij de focus ligt op de productie van afro-subjectiviteit in Nederland en Europa. Zijn werk wordt gekenmerkt door hybriditeit en futurisme. Gelaagde subjectiviteit staat daarbij centraal. Zijn werk is vertoond in onder andere het Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Dit jaar rondt Landvreugd zijn promotie-onderzoek af aan het Royal College of Art in Londen. 

Nelleke Noordervliet 

Nelleke Noordervliet (1945) heeft romans, verhalen, essays, columns en boeken over geschiedenis geschreven. Voorbeelden zijn de historische romans Het oog van de engel en Vrij man, en het essay voor Maand van de Geschiedenis Door met de strijd, Nederland in opstand (2018). Haar nieuwste roman, Aan het eind van de dag (2016), gaat over een politica die terugziet op haar leven in de jaren zestig en zeventig. Noordervliet is ook columnist voor Trouw en het radioprogramma OVT. Verder is ze bestuursvoorzitter van De Schrijverscentrale, bestuurslid bij Genootschap Onze Taal en commissaris bij Vereniging Hendrick de Keyser. In 2018 ontving Nelleke Noordervliet voor haar oeuvre de Constantijn Huygensprijs. 

Fiona Tan 

Beeldend kunstenaar Fiona Tan (1966) is internationaal bekend geworden met haar audiovisuele installaties, waarin verkenningen van het geheugen, tijd, geschiedenis en de rol van visuele beelden centraal staan. Ze stelt fundamentele vragen over het gebruik van film en fotografie om verhalen en herinneringen mee op te halen. Tan stelt de complexiteit tussen afkomst, kunst, wetenschap, en het gebruik van 'nieuwe media' in de 21e eeuw aan de kaak. Haar werk is tentoongesteld in onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum für Moderne Kunst in Frankfurt, het Philadelphia Museum of Art, het BALTIC Centre for Contemporary Art (Gateshead) en Bonniers Konsthall (Stockholm). In 2017 won zij de Amsterdamprijs voor de Kunst. In 2019 ontvangt Tan de Spectrum International Prize for Photography. 

Gwyneth Wentink 

Harpiste Gwyneth Wentink (1981) behoort tot de wereldtop. Ze is veelzijdig: ze bespeelt onder andere de pedaalharp en de triple harp, een instrument uit de Barok. Gwyneth Wentink treedt op als soliste, in ensembles en met orkesten. Ze is onder meer solo-harpiste van de English Baroque Soloists en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique onder leiding van John Elliot Gardiner. Verder is ze oprichter van State of the United Arts, een kunstendenktank en performanceplatform. Daar is ze ook regisseur. Wentink doceert aan Codarts Rotterdam en initieert activiteiten binnen het Rotterdam Art & Science LAB (RASL), waar de verbinding tussen wetenschap en kunst centraal staat. 

Selectie van nieuwe leden

Leden van de Akademie van Kunsten hebben zich bewezen in hun vak en willen een bijdrage leveren aan het werk van de Akademie: door de stem van de kunsten te vertolken in de samenleving en door de samenwerking tussen kunst en wetenschap te stimuleren. Het belangrijkste criterium bij de keuze van leden is hun artistieke prestatie. Bij de selectie heeft een commissie bestaande uit leden van de Akademie van Kunsten, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en De Jonge Akademie ook rekening gehouden met gender en met spreiding over disciplines. De nominatieprocedure stond dit jaar open voor iedereen.