Amerikaanse prijs voor Hans Clevers

19 maart 2014

Prof. dr. Hans Clevers heeft op 14 maart 2014 een prijs voor kankeronderzoek van het Massachusetts General Hospital (Boston, Verenigde Staten) ontvangen. Clevers krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar het doorgronden van weefselgroei.

Hij beschreef onder meer als eerste het belang van transcriptiefactor WNT bij normale ontwikkeling en bij kanker. Ook ontdekte hij dat het Lgr5-eiwit in verschillende weefsels een marker voor stamcellen. In vervolg daarop beschreef hij ook dat de R-spondin-eiwitten de Lgr5-eiwitten 'aan' kunnen zetten. Dat is cruciale kennis voor eventuele nieuwe behandelingen op basis van stamcellen.

Hans_Clevers_Foto_Henk_Thomas.jpgArts en bioloog Hans Clevers is sinds 2012 president van de KNAW en is als hoogleraar verbonden aan het UMC Utrecht. Hij leidt een onderzoeksgroep aan het Hubrecht Instituut en was er tussen 2002 en 2012 directeur. De prijs heet formeel de Massachusetts General Hospital Award in Cancer Research, uitgereikt door het Mass General Cancer Center. De prijs wordt uitgereikt sinds 2006 aan uitmuntende internationale kankeronderzoekers.

Clevers heeft al meer prijzen voor zijn onderzoek gekregen, onder meer de Spinozaprijs in 2001, de Zwitserse Louis Jeantet Prize in 2004 en de Memorial Sloan-Kettering Katharine Berkan Judd Award in 2005.

Het Hubrecht Instituut voor Ontwikkelingsbiologie en Stamcelonderzoek richt zich op de ontwikkelingsbiologie van dieren, met speciale aandacht voor stamcellen. In samenhang met fundamenteel onderzoek doet het instituut ook strategisch biomedisch en genoomonderzoek. Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW en het werkt samen met het UMC Utrecht.