Beethoven 250 jaar geleden gedoopt

17 december 2020

Op 17 december 1770, 250 jaar geleden, werd Ludwig van Beethoven gedoopt. De aanname is dat hij een of twee dagen voor deze datum geboren is. De bekende componist was lid van het Koninklijk Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schoone Kunsten, de voorloper van de KNAW.

Wie was Beethoven?

Ludwig van Beethoven werd geboren in december 1770 in het Duitse Bonn. De precieze datum van geboorte is onbekend. Beethoven ontwikkelde zich als kind al in de muziek en werd de bekende componist die we allemaal kennen van stukken als Für Elise, Mondschein-sonate en Symfonie nr. 5.

Beethoven woonde het grootste deel van zijn leven in Wenen. Opmerkelijk is dat hij aan het begin van de negentiende eeuw geleidelijk aan doof werd. Een funest gegeven voor een componist en pianist.
In 1827 overleed hij in zijn woonplaats Wenen.

Beethovens lidmaatschap Koninklijk Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schoone Kunsten

In de zomer van 1809 werd Beethoven verkozen tot Buitenlands Correspondent van de vierde klasse van het Koninklijke Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schoone Kunsten. De vierde klasse behelsde de Koninklijke Maatschappij der Schoone Kunsten. Hij reageerde pas in december 1809 op zijn benoeming. In zijn brief aan het instituut schreef hij dat hij niet eerder kon reageren vanwege de oorlog, waarmee hij de Vijfde Coalitieoorlog (een van de Napoleontische oorlogen) bedoelde. Ondanks de oorlogen vierde de componist in deze periode zijn muzikale hoogtijdagen.

Een scan van een brief van Beethoven over zijn lidmaatschap

Bron: Een beeld van een academie (1998)