Bernard van Heck wint de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor natuurkunde

3 oktober 2016

Bernard van Heck heeft op 3 oktober 2016 de Christiaan Huygensprijs ontvangen voor het onderzoek waarop hij in 2015 promoveerde aan de Universiteit van Leiden. 'Van Hecks proefschrift heeft een exceptioneel Einsteiniaans gehalte,' aldus juryvoorzitter Jan Zaanen.

Minister Bussemaker overhandigt Bernard van Heck de Christiaan Huygensprijs 2016

Majoranadeeltjes

Van Heck ontwierp, gebaseerd op supergeleidende elektronica, een schakeling waarmee Majoranadeeltjes zich door middel van elektrische signalen op commando kunnen vervlechten. Zijn onderzoek maakt de weg verder vrij voor het bouwen van een Majoranakwantumcomputer, die het mogelijk maakt om bepaalde berekeningen exponentieel sneller uit te voeren.

De Christiaan Huygens wetenschapsprijs stimuleert vernieuwend onderzoek in de wetenschapsgebieden die zich mede door het werk van Huygens hebben kunnen ontwikkelen. Dit jaar waren 15 kandidaten uit het vakgebied theoretische en toegepaste natuurkunde genomineerd. De prijs, een bronzen beeld van Christiaan Huygens en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt door Jet Bussemaker, minister van OCW tijdens het Generation Discover Festival op het Malieveld in Den Haag.

Bernard van Heck

Bernard van Heck (1986, Rome, Italië) promoveerde op 6 mei 2015 op het proefschrift Quantum computation with Majorana modes in superconducting circuits. Promotores waren Carlo Beenakker en Anton Akhmerov.

Van Heck, momenteel Postdoctoral Associate aan Yale University, studeerde eerder natuurkunde aan de Universiteit van Roma (La Sapienza). Zijn onderzoek concentreert zich op het gebied van de mesoscopische natuurkunde en quantum-informatie.

Eervolle vermeldingen

  • Said Rodriquez (1983, Monterrey, Mexico), voor zijn proefschrift Coupling Light and Matter in Metallic Nanoparticle Arrays’ (Eindhoven, 2015)
  • Stefan Gadatsch (1987, Hachenburg, Duitsland), voor zijn proefschrift The Higgs Bosson (Amsterdam, 2015)

De jury

De jury wordt ieder jaar samengesteld uit leden van de KNAW. Voorzitter was Jan Zaanen, hoogleraar theoretische natuurkunde bij het Instituut-Lorentz van de Universiteit Leiden. De andere leden waren René Janssen, hoogleraar moleculaire materialen en nanosystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven en Huib Bakker, directeur van FOM-instituut AMOLF en tevens hoofd van de afdeling moleculaire nanofysica.

Over de Christiaan Huygens wetenschapsprijs

De Christiaan Huygens wetenschapsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die met zijn of haar promotieonderzoek een belangrijke bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd, met oog voor de maatschappelijke relevantie. Bij toerbeurt staat een van de gebieden centraal die zich mede door het werk van Christiaan Huygens (1629-1695) hebben kunnen ontwikkelen: wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde.

Ondersteuning

In het jaar van toekenning worden organisatie en prijsuitreiking actief ondersteund door een organisatie die nauw betrokken is bij het betreffende wetenschapsgebied. Dit jaar is dat Shell. Naast Shell maken ESA/ESTEC en Aegon het werk van de Stichting Christiaan Huygensprijs mede mogelijk.

Generation Discover is een door Shell en verschillende partners georganiseerd festival waar jongeren spelenderwijs in aanraking komen met indrukwekkende technologie en zelf aan de slag kunnen gaan als wetenschapper.