Persbericht Hubrecht Instituut KNAW

Biobank met darmtumoren bij Hubrecht Instituut

8 mei 2015

In een artikel dat deze week in Cell verschijnt, beschrijven onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht, in samenwerking met het Britse Sanger Institute, de aanleg van een ‘levende biobank’ van dikkedarmkanker-tumoren.

De onderzoekers, onder leiding van Hans Clevers, gebruikten de zogenaamde organoid-technologie om tumoren te kweken. Deze techniek kan in de toekomst gebruikt worden voor ‘personalized medicine’: het aanbieden van een ‘op maat’ gemaakte behandeling voor de individuele patiënt.

Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker, jaarlijks overlijden er in wereldwijd bijna 700.000 mensen aan deze ziekte. De overlevingskansen van darmkankerpatiënten zijn goed wanneer de ziekte tijdig wordt ontdekt, maar nemen sterk af wanneer de ziekte vergevorderd is. Voor deze laatste groep is het essentieel dat zo snel mogelijk de juiste medicijnen gevonden worden.

460-Colon_Organoid.jpg

‘Tumoroids’

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut beschreven in 2009 een revolutionaire kweekmethode waarmee het mogelijk werd om uit losse stamcellen uit de muizendarm mini-darmpjes op te kweken, zogenaamde ‘organoids’. Deze organoids zijn functionele mini organen die in weefselkweek kunnen groeien. In het onderzoek dat deze week wordt gepubliceerd, beschrijven Van de Wetering et al. dat deze methode gebruikt kan worden voor het aanleggen van een levende biobank van ‘tumoroids’. Dit zijn dikkedarmkanker-tumoren die op dezelfde manier als organoids in het lab gekweekt en vermeerderd kunnen worden.

Levende biobank

Kanker ontstaat door een opeenstapeling van fouten in de erfelijke eigenschappen (DNA) van stamcellen. Door deze fouten trekken de cellen zich niets meer aan van de signalen die groei en rust regelen. Om tumoroids te kunnen gebruiken voor medicijnonderzoek is het essentieel dat ze lijken op de tumor waarvan ze gemaakt zijn. DNA analyse toont aan dat de fouten in het DNA van de tumor ook aanwezig zijn in het DNA van de tumoroids en deze dus een goede afspiegeling zijn van de tumor. Een andere voorwaarde is dat de tumoroids gebruikt kunnen worden in een geautomatiseerde testopstelling. Het onderzoek laat zien dat het mogelijk is om de gevoeligheid of resistentie van het tumorweefsel van de individuele patiënt voor een scala aan kankergeneesmiddelen te bepalen. In een volgende stap kan deze methode gebruikt worden om aan iedere kankerpatiënt een individuele therapie voor te schrijven, gebaseerd op geneesmiddelgevoeligheid of geneesmiddelresistentie van diens gekweekte tumorweefsel.

Deze levende biobank (die wordt opgericht met ondersteuning van het KWF/Sta Op Tegen Kanker) wordt beschikbaar gesteld aan kankeronderzoekers en bedrijven wereldwijd die nieuwe geneesmiddelen en therapieën tegen kanker willen ontwikkelen.

Over het Hubrecht Instituut

Het Hubrecht Instituut is een onderzoeksinstituut van de KNAW met 19 onderzoeksgroepen en ongeveer 200 medewerkers. Het instituut is gevestigd in Utrecht en is centraal gelegen in het universiteitscentrum De Uithof. Het Hubrecht Instituut is geaffilieerd met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en er bestaan nauwe banden met de Universiteit Utrecht, met name binnen de Onderzoekschool Cancer Genomics & Developmental Biology.

Logo Hubrecht Instituut