Persbericht NIOO-KNAW

Bodemtransplantatie werkt: bodembeestjes uit donornatuur helpen gebied herstellen

11 juli 2016

De natuur herstellen, bijvoorbeeld op een voormalige akker? Dat kan nu een stuk sneller, gerichter en minder ingrijpend door ‘bodemtransplantatie’. Met wat bodemleven uit een natuurgebied dichtbij blijkt de gewenste natuur al binnen een paar jaar te zijn hersteld. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie, een instituut van de KNAW.

20160711-bodemtransplantatieNIOO-Field-exp-photos-JWubs-460-body
Foto J. Wubs NIOO-KNAW

Het NIOO-KNAW en Natuurmonumenten losten op 11 juli 2016 in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Plants ook eindelijk een langlopende discussie op: het zijn de ‘bodembeestjes’ die het natuurherstel sturen.

Bodemtransplantatie is het overbrengen van een klein beetje bodem van een ‘gezond’ donorgebied naar keuze naar een plek waar je de natuur wilt herstellen. Veel natuurlijke ecosystemen zijn onder invloed van de mens nogal ‘gedegradeerd’, bijvoorbeeld op vroegere landbouwgronden. Herstellen van de natuur gaat tot nu toe meestal moeizaam en kan tientallen jaren duren.

Dat bodemtransplantatie echt werkt bewezen onderzoekers van het NIOO samen met beheerder Machiel Bosch van Natuurmonumenten: in het lab of de kas, maar vooral ook buiten in de natuur. In een grote veldproef op de Veluwe waren na zes jaar de effecten al duidelijk te zien.

Lees verder op de website van het NIOO.

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO)

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is met ruim 200 medewerkers en studenten een van de grootste onderzoeksinstituten van de KNAW. Het is gespecialiseerd in de ecologie van het zoete water en het land. Sinds 2011 is het gevestigd in een duurzaam gebouwd onderzoekspand in Wageningen.


Logo NIOO