Boek over slavernijverleden beschikbaar voor alle Amsterdammers

4 juni 2021

Alle Amsterdammers kunnen een exemplaar van het boek 'Amsterdam en het slavernijverleden' gratis afhalen bij het stadhuis of een van de grotere bibliotheken. Door het beschikbaar stellen van dit boek wil de gemeente de rol van Amsterdam in de slavenhandel voor een groot publiek toegankelijk maken.

Amsterdam en het slavernijverleden is het resultaat van een onderzoek dat door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het boek biedt een eerste overzicht van de volle breedte van de Amsterdamse betrokkenheid bij de slavernij en de slavenhandel. De belangrijkste conclusie van het boek is dat het bestuur van Amsterdam direct, wereldwijd, grootschalig, veelzijdig en langdurig betrokken was bij slavenhandel en slavernij.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG - KNAW) is een onderzoeksinstituut van de KNAW. Het IISG is wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoeksinstituten op het terrein van de sociale geschiedenis. Het instituut onderzoekt hoe de werk- en arbeidsverhoudingen zich wereldwijd op de lange termijn ontwikkelen. Hiertoe verzamelt het instituut archieven en data op mondiale schaal. De verbinding tussen onderzoek en collecties draagt sterk bij aan de onderscheidende meerwaarde van het instituut.

Logo IISG